Vétójogot kér a helyi rendezvényekre Terézvárosnak a fővárosi KDNP

Terézváros kapjon beleszólási és vétójogot a területén tartandó rendezvényekkel kapcsolatban – mondta a Független Hírügynökségnek a fővárosi közgyűlés KDNP-s képviselője. Wertán Zsolt hozzátette: már ezen a héten a főváros szakbizottsága elé terjeszti javaslatait. A kerületi önkormányzat ezt már korábban is kezdeményezte, ám üdvözölték az ellenzéki képviselő csatlakozását.

Két héttel ezelőtt a kormányellenes demonstráció, a Föld Napja és az Autómentes Nap miatt zárták le az Andrássy utat, míg az elmúlt hétvégén a Tarka Magyar rendezvény, valamint az Állatok Világnapja és egy maratoni futóverseny miatt nem használhatták a főváros és a kerület lakói Budapest főutcáját – mondta Wertán Zsolt. A kerület és főváros KDNP-s képviselője szeretne megállapodni a fővárossal arról, hogy miként lehet a kerületnek is beleszólása, illetve vétójoga a rendezvények engedélyezésével kapcsolatban. A képviselő emlékeztetett rá, hogy a főváros az I. kerülettel már megállapodott arról, hogy évente legfeljebb hat rendezvényt engedélyeznek a Tabánban.

A képviselő a rendőrség figyelmét is felhívta arra, hogy a különböző tüntetések és demonstrációk idején se lépjen túl az arányos védekezés keretein, ám védje meg a kerület lakóit és értékeit. Néhány ezer békés demonstráló felvonulásakor sem lenne szabad jobban lezárni a kerületet, mint akár az orosz, vagy az amerikai elnök látogatása idején – tette hozzá Wertán Zsolt

A kerületi önkormányzat már 2 évvel ezelőtt kezdeményezte a fővárosi közgyűlésnél, hogy a saját közigazgatási határain belüli, de a főváros tulajdonában lévő területeken csak a kerület hozzájárulásával lehessen a közterületi hasznosítási engedélyt kiadni – áll a kerületi önkormányzat sajtófőnökének közleményében. A főváros azonban akkor elzárkózott a kezdeményezésétől, így jelenleg nincs a kerületnek beleszólása abba, hogy milyen rendezvényeket lehet megtartani az Andrássy úton és környékén.

A terézvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a közös fellépés újabb esélyt adhat a sikerre, így szívesen fogadják Wertán Zsolt KDNP-s képviselő csatlakozását a korábbi kezdeményezéshez. A legfontosabb a terézvárosiak nyugalma és biztonsága – zárul a terézvárosi önkormányzat hétfői közleménye.