Vetkőzz, vagy menj innen!

Nudisták a nyéki tavon
Nudisták a nyéki tavon
Nyékládháza – Mennyien vannak? Megbecsülni lehet csak: hétvégenként 100–200 nudista időz a nyéki tavon.   

Lehetne nem foglalkozni vele, csak csendben elmenni mellette. Lehetne, de egyrészt tömeges terjedése sem engedi, hogy ne vegyünk tudomást a nudistákról, másodsorban a szokványostól eltérő dolgok mindig is sok kérdést vetnek fel. Gondoltuk, az érintetteknek tesszük fel azokat.
Aztán kiderült, hogy a szokványos nagyon relatív. Éreztem ezt akkor, mikor a nyéki tóparton (ahova a 4-es kilométerjelzőnél kell lefordulni) a fotós kollegával ketten felöltözve „kilógtunk a sorból”. Ott, akkor nem mi voltunk szokványosak, és mi voltunk azok, akik feszélyezve éreztük magunkat. Eleinte. Aztán kiderült, hogy a család és a többi egyedül érkező nudista nagyon kedvesen és szívesen beszél a miértekről, a megítélésükről, a sztereotípiákról. És mindezt annyira természetesen, hogy a kezdetben (számomra) zavarba ejtő helyzet hirtelen természetes is lett.

Csak ruhátlanul

Persze – derült ki – kivételes helyzetben vagyunk, mert az úgynevezett napos partra, ami a legnépszerűbb, ritkán érkeznek (és tűretnek meg) ruhás emberek, ha jönnek, először invitálják őket, majd ha látják, csak kíváncsiskodnak, elküldik őket.
– Ez a rész 30 éve a nudistáké, nem hivatalosan, elterjedten. Tizenöt éve járok ide, akkor is és most is voltak, vannak kukkolók. Sokan szó nélkül hagyják, én mondom, hogy öltözzön le, vagy menjen innen – mondja Janika, aki párjával „Ditkével” érkezett és három gyerekükkel időztek Nyéken tegnap napközben. Ilyenkor hétközben nem vagyunk sokan – folytatják – de hétvégén: akkor csak ezen a kis partrészen mintegy 70 fő gyűlik össze a csecsemőtől a 70 évesig.

Minden korosztály

– Vasárnap voltatok kint? – szól közbe az odébb egyedül álldogáló Molnár László, majd mondja is: azon a napon idős ember mankóval merészkedett le a meredek parton, hogy nudizhasson, vélhetően azért ez még itt is ritka látvány. Hogy mi késztet fiatalt, időst, hogy egyedül, családdal vagy társaságban csupaszon hódoljon napnak és víznek, arra egy szóval, egyszerűen válaszoltak: szabadság.
Előítéletek, társadalmi sztereotípiák? „Nem tapasztaltunk még ilyet, bár másoktól hallottunk ilyen történeteket” – állítják. Felvállalják, titkolják? Kevesen titkolják, hogy ide járnak, a többség beszél róla – tudjuk meg. Mesélik, sokakból inkább kíváncsiságot vált ki, mint ellenérzést naturalista voltuk. Molnár László a saját történetét mondja el: amikor párjának először mesélte, ő úgy reagált: „te hülye vagy, de csináld, ha neked ez jó”. Azóta ő is lejár vele, ha ideje engedi. Viszont a szomszédai kérték, otthon a kertben ne csinálja, elfogadják, hogy nudista, na de az ő szemük láttára azért mégse…

Hogyan viselkednek?
A magát csak Janikának nevező férfi említi: kezdetben, mikor mesélte barátoknak, hogy ide jár, az volt az első kérdés: és hogyan reagál a meztelen ellenkező neműek jelenlétére?
– Meztelenek vagyunk és ez itt természetes, senki nem döbben meg a másikon, nem számít, hogy kinek milyen testi adottságai vannak – erősíti meg nekünk is. – Persze – teszi hozzá – itt sem vakok az emberek, de nem néznek meg jobban, mint mikor végigmész a miskolci sétálón, ráadásul biztos, hogy senki nem fog tolakodón odamenni hozzád. Egyébként itt mindenki nagyon barátságos, és a szokásokhoz tartozik, hogy életkortól függetlenül mindenki tegezi egymást. Arról kifejezetten büszkén ejtenek szót: nem szemetelnek, sőt rendben tartják a partot, és valóban mi is látjuk, hogy más tavakkal összehasonlítva itt egy cigicsikk, annyi sincs a földön.
Nudisták és naturisták
A naturisták szerint az emberi testen semmi szégyellni való nincsen, hiszen mindnyájan ezzel élünk, és örömmel el kéne fogadnunk a testünket. A naturizmus és nudizmus között, bár mindkettő kifejezi a lényeget és ezért felváltva használhatók, van különbség.
Nudista az, aki időnként a ruhátlanságot választja; naturista pedig, akinek filozófiája az alkalmi meztelenségnél többet foglal magába: gyakran környezettudatosságot, olykor vegetarianizmust, vagy egyszerűen a természettel való szorosabb viszonyt. (Ennek jele lehet a strand és a vizek tisztán tartása, a hulladék begyűjtése magunk után, a hangoskodás kerülése stb.)

Kapcsolódó cikkek:
hirdet�s