Vetélkedtek a sütik és a bélesek Cigándon

Katonai bemutató
Katonai bemutató - © Fotó: NA
Cigánd – A XIII. Bélesfesztivál is hatalmas sikert aratott Cigándon.

Nagyon jó időben, nagyon nagy érdeklődéssel övezve rendezték meg a XIII. Bélesfesztivált Cigándon.

A Bodrogközi Múzeumportán megtartott rendezvényen az idén is színes programelemekkel várták a látogatókat.

Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete, Szabóné Horváth Eszter, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője és Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere. A fesztivált dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője nyitotta meg. A köszöntőket követően „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei vehettek át oklevelet a szervezőktől.

Térségi találkozó

A tavalyi évhez hasonlóan, az idén is a fesztivál része volt a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja Találkozó, ahol a térség nyugdíjas klubjai (Alsóberecki, Bodroghalom, Dámóc, Cigánd, Felső­berecki, Karcsa, Karos, Kisrozvágy, Nagyrozvágy, Pácin, Révleányvár, Ricse, Semjén, Tiszakarád, Tiszacsermely, Zemplénagárd) mutatkoztak be egy-egy rövid táncos, zenés, prózai műsorral.

A kulturális programban a cigándi művészeti csoportok közül részt vett a Csárdás Citera Zenekar és ­Asszonykórus, a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Tánccsoport is. Vendégszerepelt a Debreceni Helyőrségi zenekar és a Lit Family. Színpadra lépett a stand up műfaj képviselője, Ricsifiú, valamint Kocsis Janika, aki mulatós zenéjével tette fel a koronát a kiváló hangulatú rendezvényre.

Katonák Cigándon

A nap folyamán kiegészítő programokként a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár–statikus, fegyver-, harc- és gépjármű bemutató, dinamikus harcászati bemutatóján, valamint a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred 3. Gerinc Radar Mérőpont (Bánkút)–alegység bemutatóján vehettek részt az érdeklődők.

A HÍR védjegyes gasztronómiai termékeket Aldebrő, Csernely, a tuzséri Alma Nyugdíjas Klub és Cigánd delegációja mutatta be.

Az idén először a „Fesztivál bélese” címért pályázatot hirdettek, melyre nagyon sok finom, különböző technikával készült sütemények érkeztek be.

A zsűriben Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár elnöke, dr. Juhász Tiborné, a Hagyományok Ízek Régiók Bizottság tagja, az agrárminisztérium képviselője, illetve Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője foglaltak helyet.

ÉM


Eredmények

Az értékelő bizottság az alábbi sorrendet állította fel két kategóriában:

I. kategória, Sütemények

1. Tiszacsermely Idősek Klubja,
2.: Kisrozvágy Idősek Klubja,
3.: Karos Idősek Klubja.
Különdíj: Bodroghalom Idősek Klubja és Felsőberecki Idősek Klubja

II. kategória, Kelt bélesek és rétesek

1.: Almás rózsa kalács – Tuzsér,
2.: Karcsai Idősek Klubja, 3.: Gálné Király Krisztina .
Különdíj: Semjén Idősek Klubja és Nagyrozvágy Idősek Klubja