Évet értékeltek a BRFK-n – sok munka, kevés pénz

2009-ben több munkát végzett el a Budapesti Rendõr-fõkapitányság, mint 2008-ban. A gazdasági nehézségek és a létszámhiány ellenére az évet adósságok nélkül zárták, minden statisztikai mutatójuk sikerrõl árulkodik. Tóth Gábor budapesti fõkapitány értékelése után pénteken Bencze József országos fõkapitány új feladatokat szabott meg a fõvárosi rendõröknek.

Tóth Gábor szerint a BRFK sikerrel teljesítette 2009-re vállalt célkitûzéseit. Létrehozták a bûnügyi régiós modellt, ami egy hatvan éve fennálló, de kevés eredménnyel dolgozó kerületi rendszert váltott fel. Sikerrel alkalmazták az objektív felelõsség és a zéró tolerancia elveit, 17 ezer rendezvényt biztosítottak. A létszámhiány jelenleg 696 fõ, a problémát a kiképzett objektumõrökkel részben orvosolni tudták. Minden statisztikai mutató javult kisebb-nagyobb mértékben, a jármûlopások száma például 20 százalékkal csökkent – számolt be pénteken az évértékelõ parancsnoki értekezleten Tóth Gábor, Budapest fõkapitánya.

Tóth Gábor hozzátette: a BRFK-nak tavaly körülbelül 32 milliárd forintból kellett gazdálkodnia, ami az inflációt is beleszámítva fele annyit ért, mint 10 éve. Az idei elõirányzat a 2009-eshez hasonló: 31,7 milliárd forint.

Bencze József országos rendõrfõkapitány elismerte a BRFK sikereit, mint mondta: “sokat dolgoztak, többet mint a 2008-as évben, pedig akkor is sokat dolgoztak.” Az új feladatok között megemlítette, hogy március 1-jétõl mûködnie kell a közbiztonsági hálónak, ehhez nagyszabású közlekedési akciót is el kell rendelni arra a napra. Ezen kívül minden tömegközlekedési eszközön egyenruhás rendõrt szeretne látni – mondta a fõkapitány.

Növelni kell a reagálási idõt, a rendõrök nem lehetnek “trehányak,” mert néha az udvarias, gyors intézkedés többet számít, mint a sikeres. – mondta a fõkapitány. A sportpályákon be kell tartatni a biztonsági elõírásokat, a klubokkal pedig meg kell értetni, hogy ha nem képesek a biztonságot szavatolni, akkor zárt kapuk mögött kell játszaniuk – teete hozzá. Úgy vélte: az utcán több posztos és gyalogos járõr kell lennie. Meg kell oldani a házi õrizet technikai támogatását. Meg kell értetni az önkormányzatokkal, hogy a kerületi felosztás akadályozza a rendõrség sikerét, de nem csak a fõvároson belül, hanem Budapest és Pest megye között is szoros és számonkérhetõ együttmûködésre van szükség – hangzott el.

Bencze József szerint a választások idején különösen hangsúlyos, hogy a rendõrségnek a pártpolitikától távol maradva, csakis szakmai dolgokkal kell törõdnie.

A BRFK-nak és minden rendõrnek tanulnia kell a nemrég eltávolított két kerületi kapitány esetébõl – tette még hozzá Bencze József. A rendõri vezetõknek beosztottjaikkal és magukkal szemben is zéró toleranciát kell alkalmazniuk.