Évet értékelt a budapesti rendőrfőkapitány – nőtt a tettenérések száma, helyszíni elfogás alapján 9 ezer eljárás indult

Nyolc százalékkal emelkedett a tettenérések száma, és csaknem 9 ezer esetben indult meg a bűntetőeljárás helyszíni elfogás alapján – mondta el napokban tartott évértekelő értekezletén Budapest rendőrfőkapitánya. Tóth Tamás beszámolt arról is, hogy továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények állnak az első helyen, ez teszi ki ugyanis a regisztrált bűnesetek 70 százalékát. A BRFK vezetője az idei év legfőbb feladatának az emberek rendőrségbe vetett bizalmának erősítését tartja. Az értekezleten jelen volt Tarlós István főpolgármester és Hatala József, országos rendőrfőkapitány is.

A pénteki évértékelőn Budapest rendőrfőkapitánya beszámolt a tavalyi év főbb eredményeiről, kitért a közbiztonság helyzetét befolyásoló társadalmi folyamatokra és azok rendészeti vonatkozásaira is. Tóth Tamás elmondta: azzal, hogy több rendőr van a közterületeken, tavaly 8 százalékkal emelkedett a tettenérések száma, és csaknem 9 ezer esetben indult meg a büntetőeljárás az elkövető helyszíni elfogása alapján.

A főkapitány elmondta azt is, hogy a fővárost érintő bűnözés struktúráját tekintve látható, hogy továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények a “legnépszerűbbek”: a regisztrált bűnesetek csaknem 70 százaléka sorolható ide. Ilyen például a lopás, a rongálás, a sikkasztás és a csalás is.

A pénteki értekezleten jelen volt Tarlós István polgármester és az országos rendőrfőkapitány is. Hatala József elismerését fejezte ki a tavalyi év eredményeivel kapcsolatban, de emellett és további elvárásokat is megfogalmazott a budapesti rendőrökkel szemben – számolt be hétfői közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság.