Veszteglő sugárzóanyag Magyarországon – hajnalra elhagyhatja az országot

Szerdán este, de legkésőbb csütörtök hajnalban visszaszállítják a Szlovéniából Fehéroroszországba szállítandó, de jelenleg Magyarországon veszteglő sugárzó anyagot. A Független Hírügynökség értesülése szerint a szerdán délutánra elkészült független szakértői vélemény a katasztrófavédelem által mért eredményeket igazolta, a szlovén feladó ezért döntött úgy, hogy hazaviteti a gyanús anyagot. Még a szállítással kapcsolatos papírmunkát kell elvégezni, majd indulhat a szerelvény.

Az anyag sugárzása a magyar műszerek szerint is meghaladja a megengedett értéket. Ukrajna azért befogadó nyilatkozatot kért Fehéroroszországtól, mert hatóságaik a szállítmányt veszélyesnek minősítették.

Egy korábban név nélkül nyilatkozó szállítmányozási szakember szerint nem jó a jelenlegi szabályozás, mert ha a problémás áruk az Európai Unió belső országaiból keletre indulnak, az ukrán határon fennakadva mindig Magyarországon vesztegelnek. Ez lehet akár veszélyes sugárzó anyag, vagy egyszerű szemétszállítmány is.

A szerelvény még múlt pénteken Csapnál lépte volna át az ukrán határt. A környezetvédelmi vizsgálat ott megállapította, hogy a vagonok egyikének sugárzási szintje meghaladja a megengedett értéket. A vagon azóta Magyarországon vesztegel, nem engedték tovább.

A cirkóniumérc sugárzási szintje bár meghaladja a megengedett értéket, semmilyen veszélyt nem jelent a közelben lakók egészségére. Ezt Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője mondta kedden a Független Hírügynökségnek.