Veszteglő sugárzóanyag Magyarországon – független szakértő is bevizsgálta

Független szakértői vélemény készül a Szlovéniából Fehéroroszországba címzett, de Magyarországon veszteglő, sugárzó anyagról. A Független Hírügynökség értesülése szerint a szállítmányozó cég az új vizsgálat eredményéről tájékoztatja a szlovén feladót, az áru sorsáról ugyanis csak ő dönthet. Az újabb mérésre azért is szükség volt, mert a szállítmányozó nem zárja ki, hogy az ukrán műszer hibás adatot adott, ugyanis cirkóniumércet évek óta szállítanak Belorusziába, de eddig semmilyen gond nem volt vele.

Az anyag sugárzása a magyar műszerek szerint is meghaladja a megengedett értéket, de nálunk nem számít veszélyes anyagnak, az ukránoknál azonban igen. Ukrajna azért kért befogadó nyilatkozatot Fehéroroszországtól, mert hatóságaik a szállítmányt veszélyesnek minősítették. Így azonban várhatóan a célország sem vállalja a kockázatot, és nem adja ki a befogadáshoz szükséges iratot.

Egy név nélkül nyilatkozó szállítmányozási szakember szerint nem jó a jelenlegi szabályozás, mert ha a problémás áruk az Európai Unió belső országaiból keletre indulnak, az ukrán határon fennakadva mindig Magyarországon vesztegelnek. Ez lehet akár veszélyes sugárzó anyag, vagy egyszerű szemétszállítmány is.

A szerelvény még múlt pénteken érkezett az ukrajnai Csap térségébe. A környezetvédelmi vizsgálat ott megállapította, hogy a vagonok egyikének sugárzási szintje meghaladja a megengedett értéket. A vagon azóta Magyarországon vesztegel.

A cirkóniumérc sugárzási szintje bár meghaladja a megengedett értéket, semmilyen veszélyt nem jelent a közelben lakók egészségére. Ezt Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője mondta kedden a Független Hírügynökségnek.