Vesztegetéssel vádolt rendőr pere kezdődött Kaposváron

Kaposvár, 2012. május 15., kedd (MTI) – Hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Kaposvári Nyomozó Ügyészség egy siófoki rendőr ellen, aki a vád szerint anyagi ellenszolgáltatásért folyamatosan tájékoztatott a rendőri ellenőrzésekről egy prostituáltakat futtató férfit, egy másikat jogtalan előnyhöz juttatott. Az ügy tárgyalása kedden kezdődött el a Kaposvári Törvényszéken.


Kelemen Roland Imre elsőrendű vádlott a bíróságon tagadta, hogy pénzért tájékoztatta volna Rafael Andor másodrendű vádlottat arról, hogy az általa pártfogolt prostituáltaknak mikor nem kell rendőri ellenőrzéssel számolniuk. A 30 éves törzsőrmester azt elismerte, hogy a lányokat futtató enyingi férfi, akivel egy pókerklubban ismerkedett meg, valóban kért tőle ilyen szívességet, de mint mondta, ő mindig tévesen informálta.
A másodrendű vádlott, aki ellen ezzel egy időben garázdaság és kitartottság miatt is folyik büntetőeljárás egy másik bíróságon, a gyanúsítottkénti kihallgatásakor tett vallomásával ellentétben a Kaposvári Törvényszéken elismerte a bűncselekmény elkövetését, amit elmondása szerint azóta már megbánt, és fogadkozott, hogy többet nem tesz ilyet. A 32 éves férfi az elsőrendű vádlottal egyezően azt mondta: a rendőr tévesen tájékoztatta, “végig hazudott” neki az ellenőrzésekről.
A vád szerint a rendőr egy ismerősének, Hornyák László 34 éves, balatonvilágosi lakosnak, az ügy harmadrendű vádlottjának a kérésére megnézte, kivonták-e a forgalomból a férfi személygépkocsiját. A rendőr a megadott rendszám alapján a rendőrség adatbázisából lekérdezte a kocsi adatait, majd arról tájékoztatta a férfit, hogy nem lát eltiltást, de a jármű opcióval terhelt.
Az ügyészség azzal is vádolja az önmagát segítőkésznek mondó, és állítása szerint ismerősei kéréseinek ellenszegülni nem tudó rendőrt, hogy a siófoki rendőrkapitányságon indított büntetőügyben hivatali kötelességét megszegve tájékoztatta a feljelentetteket a tervezett nyomozati cselekményekről, a szakértői véleményről, valamint a feljelentő által elmondottakról. Emellett rendszeres kapcsolatot tartott egy olyan férfi ismerősével, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki, ám vele szemben nem intézkedett, nem tett jelentést arról, hogy hol található, ily módon segítséget nyújtott a meneküléséhez.
Az első- és a másodrendű vádlott ez év márciusa, azaz a vádemelés óta előzetes letartóztatásban van. Az ügyészség mindkettőjük esetében végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől való eltiltásra, a harmadrendű vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.
A tárgyalás szerdán a tanúk meghallgatásával folytatódik.