Vesztegetés fejében elintézte, hogy kik festhessék a NAV egyik épületét

Vesztegetés fejében elintézte, hogy kik festhessék a NAV egyik épületét
© Illusztráció - hirek.ma
Miskolc – Másodfokon enyhítették a vesztegetés és költségvetési csalás miatt kiszabott büntetést.

Megváltoztatta a Miskolci Törvényszék másodfokú büntető tanácsa a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi tisztviselőjével és társaival szemben vesztegetés elfogadása és költségvetési csalás miatt indult büntetőügyben a Miskolci Járásbíróság ítéletét.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint az ügy első rendű vádlottja ellátási és üzemeltetési referens beosztásban dolgozott a NAV-nál, az építési vállalkozással foglalkozó másod- és harmadrendű vádlottak ismerősei voltak.

100 ezer forint ellenében

Munkaköréből adódóan az ellátási és üzemeltetési referens tudomására jutott, hogy a NAV egyik épületének festési munkáira pályázatot írtak ki. Néhány nap múlva az építési vállalkozó ismerősök „ellenszolgáltatást” ajánlottak neki arra az esetre, ha segítséget nyújt a pályázat elnyeréséhez. A referens megígérte, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy a szóban forgó cég nyerje el a munkát.

A pályázati eljárás folyamán tájékoztatta ismerőseit a pályázók köréről, a munkadíjakról és a pályázati eljárás egyéb részleteiről. A cég a kérdéses munkák elvégzésére kiírt pályázatot el is nyerte.

Az ítélet jogerős

Az ellátási és üzemeltetési referens a közbenjárásáért 100 ezer forintot kapott. Az ügy további vádlottai fiktív gazdasági ügyletek bonyolításával és valótlan tartalmú számlák kiállításával több mint 2,5 millió forint összegű kárt okoztak az állami költségvetésnek. A kár a büntetőeljárás során megtérült.

A Miskolci Járásbíróság a vádlottakat vesztegetés és költségvetési csalás bűntette miatt felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint pénzbüntetésre ítélte és rendelkezett a vagyonelkobzásról is. A vádlottak az ítélettel szemben fellebbeztek. A másodfokú eljárásban a Miskolci Törvényszék kifejtette, hogy a járásbíróság lényegében helyesen állapította meg, hogy a vádlottak bűncselekményt követtek el, azonban annak során – szemben a járásbíróság ítéletében foglaltakkal – kötelezettségszegés nem történt.

Mindezekre figyelemmel a törvényszék az elsőfokú bíróság által a vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát csökkentette. Az ítélet jogerős.

Szaniszló Bálint