Vészhelyzetben vannak a kórházak a kaposvári kórház vezetője szerint

Vészhelyzetben vannak a kórházak – jelentette ki Repa Imre, a kaposvári kórház főigazgatója, aki szerint olyan drámai a szituáció, hogy a kormánynak azonnal be kell avatkoznia. A kaposvári kórházvezető szerint minimum 30 milliárd forint azonnali segítségre van szüksége az egészségügynek, hogy az egyensúly helyreálljon.

Repa Imre pénteki tájékoztatóján. amelyen a kórházak megváltozott finanszírozása és a kaposvári kórház működésének fenntarthatósága volt a téma, elmondta: már nem elég a szaktárca és a szakhatóság beavatkozása, most már a kormány felelőssége, hogy elkerüljék az intézmények csődjét.

A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház júliusban 120 millió forinttal kevesebbet kapott a működéséhez, és ha ez a finanszírozási rend marad, akkor év végére a hiány elérheti a 700 milliót – mondta a főigazgató többek között a Kapos TV-nek. Ezért kénytelenek voltak bevezetni egy 29 pontos racionalizációs intézkedéscsomagot az intézményben. Emiatt többek között csak olyan betegeket látnak el, akik területileg idetartoznak, és júliusban elhalasztják a nem sűrgős műtéteket is.

A főigazgató felhívta a figyelmet: mindez azt jelenti, hogy nőni fognak a várólisták. Eddig csak az ortopédián és a szemészetesn volt fél-egyéves várakozás, most más osztályokon is kialakulhat ez, a kórház vezetése szerint legalább 8 szakmában.

Repa Imre szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy bár a kórház elnyert egy 12,5 milliárdos fejlesztési pályázatot, ha adósságállományuk lesz, akkor nem felelnek meg a szerződési feltételeknek. Ráadásul a fejlesztéshez a megyei önkormányzat már biztosította az 1,2 milliárd forintos önerőt, többet viszont nem tud segíteni az önkormányzatnak – tette hozzá.