Vészhelyzet Nagyvisnyón – vészesen emelkedik a Szalajka patak vízszintje

Több lakóházat is veszélyeztet az eső miatt megáradt Szalajka patak Nagyvisnyón. A Heves megyei településen átfolyó hegyi patak miatt szerdán délután egyelőre öt telek került veszélybe. Házakba még nem, de kertekbe már befolyt a víz. A helybeliek a tűzoltókkal, katasztrófavédelmi szakemberekkel és a speciális mentők munkatársaival a gátak építésén dolgoznak.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a sok eső miatt hirtelen emelkedik a víz, ezért veszélybe került a Szalajka patak mentén lévő Nagyvisnyó több lakóháza. A víz két kertbe már befolyt, de másik három telket is veszélyeztet. A tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek és a speciális mentők, valamint a helybeliek – összesen ötven ember – szerdán kora délután óta dolgoznak a veszély megelőzésén. Nyúlgátat építettek és homokzsákokat töltenek.

A Szilvásvárad felől a településre beérkező hegyi patak vize ilyen időjárásnál általában gyorsan emelkedik, de aztán ugyanolyan gyorsan csökken is. Szilvásvárad felől már jeleztek is némi vízszintcsökkenést. A készültséget addig tartják fenn, amíg jelentősen nem csökken a vízszint. Kitelepíteni nem kellett senkit, emberek nincsenek veszélyben.

Az eső egyébként egyelőre nem okozott különösebb fennakadásokat az országban, a tűzoltókat néhány tucat fakidőléshez, illetve vízszivattyúzáshoz hívták. A riasztások száma mindezekkel együtt sem haladja meg a szokásos napi 100-120 esetet – mondta Szentes György.