Nagyvilág

2013.01.22. 18:01

Olasz választás - Berlusconi listájáról lekerültek a "nem szalonképes" jelöltjek

Róma, 2013. január 22., kedd (MTI) - Fájdalmas döntésnek nevezte Silvio Berlusconi, hogy pártja, a Szabadság Népe (PdL) választási listájáról el kellett távolítani az elítélt vagy ügyészi vizsgálat alatt levő jelölteket. A kizárt Nicola Cosentino PdL-politikus kedden sajtótájékoztatón magyarázkodott.

Róma, 2013. január 22., kedd (MTI) - Fájdalmas döntésnek nevezte Silvio Berlusconi, hogy pártja, a Szabadság Népe (PdL) választási listájáról el kellett távolítani az elítélt vagy ügyészi vizsgálat alatt levő jelölteket. A kizárt Nicola Cosentino PdL-politikus kedden sajtótájékoztatón magyarázkodott."Köszönöm mindazoknak, akik spontán visszaléptek a parlamenti jelöléstől. Fájdalmas döntés volt. Az ügyészek miatt történt az egész. Biztos vagyok a választási győzelemben" - hangoztatta Berlusconi az egyik kereskedelmi televízió csatornájában.

A februári választásokon induló pártok hétfőn este nyújtották be a római belügyminisztériumban szenátusi és képviselőházi jelöltlistáikat.

A PdL utolsóként regisztrálta jelöltjeit, miután a párt Campania-tartományi listájának nyoma veszett. A PdL felelősei az idővel versenyt futva a listák benyújtási határideje előtti utolsó órákban gyűjtötték ismét össze a szükséges dokumentumokat és aláírásokat.

Sajtóinformációk szerint a káoszt az okozta, hogy a PdL visszalépésre kényszerítette Nicola Cosentinót, a párt campaniai koordinátorát. Cosentino ellen 1996 óta több ügyészi vizsgálat is indult a camorra bűnszervezetével való szövetkezés gyanújával. 2010-ben a PdL visszavonta Cosentinónak a tartományi elnöki székre való jelölését is.

Cosentino korábban azzal fenyegetett, ha nem jelölik, "kiteregeti a PdL szennyesét".

"Nem tűntem el a listákkal. Az utolsókig megpróbáltam ellenállni, de végül engedtem barátomnak, Berlusconinak" - hangoztatta nápolyi sajtótájékoztatóján Cosentino. Hozzátette, "ha tényleg a bűnszervezet embere lennék, elég hülye lenne a camorra, ha hagyná, hogy ne jussak be a parlamentbe".

A PdL több "nem szalonképes" jelöltjét visszavonta, miután a közvélemény-kutatások szerint ez jelentősen növelheti a jobbközép támogatottságát. Cosentino mellett az 1994-ben alapított Hajrá Olaszország, majd a PdL másik két oszlopos tagja is visszalépett: a Berlusconi jobbkezének tartott Marcello Dell Utri volt szenátor, akit első fokon hét évre ítéltek a maffiával való szövetkezésért, valamint Claudio Scajola volt belügyminiszter, aki ellen korrupcióért indult vizsgálat egy áron alul szerzett lakásért a római Colosseumnál.

A Corriere della Sera napilap furcsának nevezte, hogy a "tiszta listákkal" induló PdL-t az a Berlusconi vezeti, aki ellen jelenleg három bírósági tárgyalás is folyik és "örökös harcban áll az ügyészséggel".

A PdL-nek nem ez volt az első listaállítási botránya: 2010-ben a párt lekéste a tartományi választások regisztrálási határidejét. Az ezzel megbízott párttag egy presszóban megállt és későn ért az illetékes hivatalba.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!