Veszélyt éreznek

Ellehetetlenülés felé tart a hazai dohányágazat, állítja a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége.

A MADOSZ elnöksége felhívja az érdekeltek figyelmét, hogy ezt a munkaerőigényes növényt olyan gyenge adottságú területeken termesztik, ahol egyébként is foglalkoztatási problémákkal küzdenek, így az ágazat megoldatlan problémái csak fokozzák e térségek gondjait.

A dohánytermelők a termeltető cégekkel együtt tisztában vannak a dohányzás káros hatásaival, ezért fajtaváltásokkal valamint a termeltetők által javasolt szigorú termesztés technológia betartásával igyekeznek enyhíteni ezen a problémán. Aggodalommal tölti el azonban az iparág képviselőit az, hogy a feketekereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt, ráadásul a feketepiacon árult cigaretták ismeretlen eredetüknél fogva lényegesen nagyobb veszélyt hordoznak.

Továbbá az is elkeseríti a termelőket, hogy a hazai piacon legálisan kapható cigaretták gyártói nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben vásárolnak magyar dohányt, noha minősége európai mércével mérve is jó, felvásárlási ára pedig a legalacsonyabbak egyike. A gyártók e magatartása lehetetlen helyzetbe sodorja a dohánytermelésben foglalkoztatott mintegy 15 ezer embert.

A MADOSZ elnöksége a szükségesnek ítélt törvénymódosítási és intézkedési javaslatokat megküldi az FVM-nek.

A jövőben állandó tájékoztatást kíván adni tagságának, ezért egy internetes honlap indításáról döntött. A www.madosz.hu portálon keresztül nemcsak a végzett munkáról és aktuális problémákról, hanem termesztés technológiai kérdésekről is  folyamatos tájékoztatást kívánnak nyújtani.

– Galambos Béla –