Veszélyesen több fiú születik Kínában, mint lány

A kínai kormány új törvények kidolgozásával próbálja megállítani a nőnemű magzatok abortuszait, ezzel küzdve a nemek közötti arány veszélyes felborulása ellen, közölte szombaton az állami média.

A kínai kormány most olyan törvények megalkotását tervezi, amelyek pontos büntetéseket állapítanak meg azoknak a szülőknek és orvosoknak, akik a gyermek neme miatt ölik meg a magzatokat. Kínában hagyományosan többre értékelik a fiúgyermeket, és mivel csak egy gyermeket engedélyeznek, a családok mindent megtesznek azért, hogy egyetlen csemetéjük ne lány legyen.

A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy megjósolhatatlan következményei lehetnek, hogy jóval több fiú születik, mint lány. Az állami hírügynökség a kelet-kínai Lienjunkang várost hozta fel példának, ahol minden száz lányra 165 fiú jut. A kínai családtervező szövetség adatai szerint 99 olyan város van, ahol több mint 125 fiú jut száz lányra, a nemzeti átlag pedig 2005-ben csaknem 119 volt. Jelenleg világátlagban születéskor 105 fiú jut 100 lányra. Magyarországon ez a szám 106.

Sokan attól tartanak, hogy veszélyes következményei lehetnek, ha ez a trend folytatódik. Becslések szerint harminc millió férfi maradhat pár nélkül, és emiatt növekedhet az antiszociális és erőszakos viselkedés az országban.

Címkék: , ,