Veszélyesen megsüllyedt a BME épülete – RTL Klub

Balesetveszélyes álmennyezet, szétrepedt falak, omlásveszélyes balkon. A Budapesti Műszaki Egyetem épülete több mint öt centit süllyedt, kritikus állapotban van. Az egyetem vezetői szerint mindez egyértelműen a 4-es metró építése miatt történik. A DBR metró előzetes statikai elemzése betontámasztékot javasolt az egyetem alá, de az nem épült meg. Ha az épület tovább süllyed, egyes részeit le is zárhatják – számolt be az RTL Klub Híradója.

A műszaki egyetem vegyi karának egyik álmennyezete még augusztusban vált életveszélyessé. Ma már szinte nincs olyan része az épületnek, ahol ne lennének repedések. A vegyifülkéknél például pár nap alatt elrepedt az összes csempe, az egyik erkély pedig már annyira elmozdult, hogy valószínűleg le kell bontani.

A Gellért téri állomás éppen a vegyi kar alá épül. Az épület most több mint 5 és fél centivel van lejjebb, mint amikor a metró állomását építeni kezdték. A szakemberek szerint nem lenne ez a kritikus süllyedés, ha megépült volna az a 30 centis betontámasz az épület alá, amit a DBR metró előzetes statikai jelentése javasolt. Ez egymilliárd forintba került volna, és nem készült el. Ahogy az épület tartópilléreket sem erősítették meg. Hogy miért nem, azzal kapcsolatban a DBR Metro jövő hétre ígért tájékoztatást.

A BME Vegyészmérnöki Karának dékánja szerint abból is baj lehet, ha elkészül az állomás, és elindítják a szerelvényeket. Az épületben ugyanis érzékeny mérőműszerek vannak, mint például a mágneses rezonancia spektométer. “Ezek nagyon érzékenyek az elektromágneses terekre és a rezonanciára is” – mondta Pokol György. A több százmillió forintos berendezések költöztetése 40-50 millió forintba kerül majd. És ebben nincs benne az új termek és a helyreállítás költsége.