Veszélyesek az erdei kirándulóhelyek

Veszélyesek a turistautak a Pilisben és a Visegrádi-hegységben. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdõ Zrt. kommunikációs vezetõje a Független Hírügynökségnek elmondta: a félméteres hótakaró miatt az utak nyomvonala nem látható, több út járhatatlan. A szakember a jobban kiépített kirándulóhelyeket javasolja a téli erdõ szerelmeseinek, és azt, hogy alaposan készüljenek fel a túrára.

A folyamatosan hulló hó és ónos esõ miatt különösen Dobogókõ, a Prédikálószék és a Vadálló-kövek környékén kell vigyázni, de veszélyes több más útszakasz is a Pilisben és a Visegrádi-hegységben. Lomniczi Gergely elmondta: a turistautak nyomvonala több helyen nem látható, ezért a sziklák mellett elhaladó keskeny utak különösen veszélyesek. Példaként említette a Vadálló-köveket, a Dobogókõ alatti Zsivány-sziklákat, a Rezsõ-kilátót és Thirring-sziklák környékét. Hozzátette: a Rám-szakadék továbbra is járhatatlan.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nem elég a turistáknak a lábuk elé nézni, hanem a fej fölé is kell, ugyanis a fák ágairól jégcsapok és hókupacok eshetnek le. Hozzátette: ez most még nem jelent nagy veszélyt, de ha további havazás lesz, akkor ez is problémát okozhat.

A kommunikációs vezetõ arra kéri a kirándulókat, hogy kerüljék el a veszélyes útszakaszokat és inkább kisebb túrákat tervezzenek, amelyekre a szokásosnál alaposabban készüljenek fel. Lomniczi Gergely a jobban kiépített kirándulóhelyeket javasolja, mint például a Budakeszi Vadasparkot vagy a Normafa térségét.