Veszélyes vérszívók támadásban

Enyhe volt a tél, átteleltek a kullancsok, az ideiek is hamarosan kifejlett és éhes rovarokká válnak s támadásba lendülnek az erdőkben.  video Olvasók mondták: video

14:50: Védőoltás erdőjáróknak a kullancs ellen

Dr. Sahin Fawaz, baktalórántházi háziorvos ma is kezel két Lyme-kóros beteget.Csak akkor fordultak orvoshoz, amikor már bőrpírt észleltek  a  testükön.

Az állatok és a kullancs

– Az állatoknak éppúgy be lehet adni a kullancs elleni védõoltást, mint az embereknek, de emellett még többféle módon védekezhetnek az állattartók. Ezekrõl további információt kérhetnek az állatorvosoktól, vagy az állatokkal foglalkozó szaküzletekben. De a biztonság kedvéért nem árt a sétáltatás, vagy a kint tartózkodás után alaposan átvizsgálni az állatokat. Amennyiben mégis találunk, azt a kisállat boltokban is kapható speciális csipesszel eltávolíthatjuk. A kullancsot minél mélyebben fogjuk meg a csipesszel, és egy határozott, de óvatos mozdulattal húzzuk ki az állatból, úgy hogy a fej ne maradjon a kutya vagy a macska bõrében. Amennyiben mégis beleszakad a fej, keressenek fel egy állatorvost, hogy eltávolítsa azt – mondta el dr. Nagy István állatorvos.

– Pácienseim már csak későn vették észre, hogy a veszélyes vérszívó megtámadta őket. Csak akkor fordultak orvoshoz, amikor már bőrpírt észleltek a testükön.
Az orvos azt tanácsolja, kirándulás után alaposan át kell vizsgálni a testet, aki pedig rendszeresen járja az erdőket, ligeteket érdemes védőoltást kérnie.
– Ezért is, és a kullancs kivételével is érdemes felkeresni a háziorvost. Ha ugyanis nem vagyunk elég ügyesek, előfordulhat, hogy a bőrben marad a rovar egy része.

A kullancs bekenése olajjal, vagy bármiféle háziszerrel tilos. A levegőtől elzárt fulladozó rovar kínjában ugyanis a kórokozót tartalmazó nyálat ilyenkor juttatja áldozatába. Ha nem ismerjük az eltávolítás helyes módját – megfelelő csipesszel az óramutató járásával ellentétes irányba – a kicsavaráskor feje gyakran bennszakad, a nyálmirigyek pedig nem a testben, hanem a bennmaradt nyaki részben vannak.

A háziorvosirendelőkben viszont megfelelő eszközökkel fájdalommentesen, pillanatok alatt eltávolítható a vérszívó – mondta dr. Favaz.
– Azért is ajánlott felkeresni a rendelőt, mert a doktorok további hasznos információkkal is ellátják a beteget. Egy ideig még tanácsos figyelni a megtámadott területet, nem alakul-e ki bőrpír a csípés helyén.

Ez ugyanis Lyme-kórra utal, amikor meg kell kezdeni az antibiotikumos kezelést. Ugyancsak orvosi felügyelet szükséges ha agyvelőgyulladás tüneteit tapasztaljuk magunkon. Mindkét betegség gyógyítható, és a kullancscsípések mindössze 1-2 százalékában kell fertőzéstől tartani – tájékoztatott a háziorvos

14:34: Elkerülhető támadók

Kullancscsípés ellen nincs hatásos recept, de megoldás lehet, ha kiránduláskor alul-felül zárt, bő öltözéket viselünk. Hasznos lehet a B vitamin szedése és a kullancsriasztó krémek, spray-k használata is. Még ennél is jobb a védőoltás, amely valamennyi patikában beszerezhető.

A háziorvosunktól kérhetjük a szerek felírását, s a rendelőben be is oltathatjuk magunkat!

13:20: Nyugtalanító hírekről számoltak be a híradások: az enyhe, nyárias tél okán valóságos kullancsinvázióra számíthatnak nyáron a kirándulni induló kicsik és nagyok. A vérszívóveszély elhárítására mind az önkormányzatoknak, mind a szabadban időző családoknak föl kell készülniük!

A kullancslárvák apró termetük miatt szinte észrevehetetlenek, ezért rendkívül veszélyesek. Noha megyénk nem tartozik a fokozottan fertőzött területek közé, nem árt résen lennünk.

Az élősködők nemcsak vérünket szívják, súlyos kórokat is terjeszthetnek, ezért kell alaposan megvizsgálnunk magunkat, párunkat, gyermekeinket egy kellemes erdei séta után.

A láthatatlan veszély

Tünetek

A vírusos agyvelõgyulladás tünetei:
– 7-14 napos lappangási idõ, láz, fejfájás, rossz közérzet, levertség, végtagfájdalmak, idegrendszeri tünetek
A Lyme kór tünetei:
– bõrpír a csípés helyén, arcidegbénulás, ízületi gyulladás, idegrendszeri tünetek

– Az elmúlt években a Mátrában nyaraltam a családommal, idén úgy terveztük, ugyanide vagy a Balatonra megyünk kikapcsolódni. Mivel nyáron várhatóan drasztikusan megemelkedik a kullancsok száma, s ezzel együtt a Lyme-kór veszélye, azt fontolgatjuk, hogy inkább lemondunk e veszélyes kirándulásról – adott hangot aggodalmának a 15 éves Miló Noémi.

A nyíregyházi diáklány félelme nem alaptalan, a kullancsok ugyanis főleg ligetes, fás, bokros területeken fordulnak elő. Aktivitásuk a felmelegedéssel kezdődik, különösen mozgékonyak, főképp a vékonyabb és puhább bőrfelületeket keresik.

A vérszívás nem viszket, mert a kullancs nyála érzéstelenítő anyagot is tartalmaz, így sokszor csak akkor vesszük észre a csípést, amikor a vérrel teleszívott kullancsot meglátjuk.

10:00: Az elmúlt évszak nemcsak hangulatunkra volt kedvező hatással de a káros rovaroknak is igencsak jót tettek. A veszélyes vérszívók, a kullancspopulációk is könnyűszerrel ávészeték a zimankósnak egyáltalán nem nevezhető téli hónapokat. A szakemberek szerint soha nem látott számban támadnak az idén a gyanútlan kirándulókra nem árt tehát résen lennünk.

– Pók Viktória, Palicz István, Kiss Béla -