Veszélyes szén-monoxid koncentrációt mértek Kazincbarcikán

Akt.:
Fontos a megelőzés
Fontos a megelőzés - © Fotó: ÉM-archívum
Kazincbarcika – Szén-monoxid szivárgás gyanúja miatt riasztották a kazincbarcikai hivatásos tűzoltókat január 18-án.

Egy kazincbarcikai családi házban végzett mérőműszeres vizsgálat során veszélyes szén-monoxid koncentrációt mutatott ki az egység, ezért a tűzoltók a gázüzemű fűtőberendezés felülvizsgálatáig megtiltották annak használatát.

A két lakó egyikét a mentőszolgálat munkatársai megfigyelés céljából kórházba szállították, a tulajdonos ideiglenes elhelyezésében hozzátartozói nyújtottak segítséget.

Figyelem!

A tüzelő-, fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen műszaki megoldások tűzesetet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak.

A köznyelvben „csendes gyilkosnak” nevezett szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel.

Ez a gáz az otthonokban leggyakrabban előforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.

A szén-monoxid mérgezések évről-évre halálos áldozatokat is követelnek. Az esetek többsége valamilyen hibás műszaki kialakításra, a karbantartás hiányára, vagy műszaki meghibásodásra vezethető vissza. A megelőzés érdekében ezért rendkívül fontos a karbantartás, ha kell, szaktanácsadás igénybevétele.

Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen időben jelzi, hogy a halálos gáz felgyülemlett.

A balesetek elkerülése érdekében rendszeresen ellenőriztesse a tüzelő-, fűtőberendezéseit, a kéményeket, szüntesse meg a helytelen műszaki megoldásokat és győződjön meg szén-monoxid-érzékelője működőképességéről.

Baj esetén azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 112-es, vagy a 105-ös segélyhívó számon!

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –