Veszélyes kínai bőrápoló krémet hívtak vissza a boltokból

Visszahívta a boltokból egy kínai vállalat az általa gyártott és forgalmazott bőrápoló krémet, miután olyan szteroid tartalmú hormont találtak benne, amit két hétnél hosszabban nem tanácsos használni – jelentette a Beijing Youth Daily szerdán. A Miaoling Medical Technology Group egyben bejelentette, hogy azonnal leállt a krém gyártásával és forgalmazásával.

A krém a klobetazol-propionát nevű szintetikus szteroidot tartalmazta, amit erőteljes gyulladáscsökkentő hatása miatt különféle bőrbetegségek kezelésére szoktak használni. A szer azonban nem ajánlott 12 év alattiak számára, használata ugyanis könnyen cukorbetegséghez vagy a mellékvesekéreg túlműködésével összefüggő Cushing-szindrómához vezethet.

A most visszahívott krém csomagolásán azonban nem tüntették fel, hogy az tartalmazza a szintetikus szert, hanem azt állították, hogy 25 természetes anyag hozzáadásával készült. A Xiaoxiang Morning News című lap beszámolója szerint ugyanakkor egy nyolchónapos kínai kislány menstruálni kezdett, miután hónapokon keresztül kezelték a bőrápoló krémmel. Az orvosok szerint a csecsemő rendellenes egészségi állapotát a hormon-túladagolás okozta. Az egészségügyi hatóságok ezután vizsgálták meg a bőrápolási készítményt.

Az újabb eset akkor látott napvilágot, amikor az ország még mindig a melaminnal szennyezett élelmiszerek miatti botrány kedvezőtlen hatásaival birkózik. Eddig 22 kínai cég tejkészítményeiben találtak a megengedettnél nagyobb mennyiségű melamint, ami számos országban a kínai termékek visszahívásához és importtilalmához vezetett. A szennyezett készítmények legkevesebb négy csecsemő halálát és további 53 ezer gyermek megbetegedését okozták Kínában.