Veszélyes játékokat rendelt vissza világszerte a Mattel cég – Magyarországon is

Világszerte visszahívja minden, Kínában gyártott mágneses játékát a Mattel amerikai játékgyártó cég. A vállalat kedden tette közzé felhívását saját honlapján. Az intézkedés a világ összes olyan országára, köztük Magyarországra is vonatkozik, ahol Mattel-féle mágneses játékok vannak forgalomban. A visszarendelt játékok száma meghaladja a 18,2 millió darabot.

A közlemény szerint a cég belső ellenőrzése állapította meg, néhány tavaly novemberi panasz nyomán, hogy “egyes babákból, mágneses társasjátékokból vagy azok alkatrészeiből kisebb-nagyobb mágnes darabok válhatnak le, vagy eshetnek ki”. Mindez pedig ártalmas és veszélyes, különösen ha kisgyermekek szájába kerül, illetve ha le is nyelik.

Az Amerikai Fogyasztóvédelmi Bizottság (CPSC) közlése szerint már legalább három olyan eset fordult elő az Egyesült Államokban, hogy kisgyerekek lenyeltek mágnes darabokat, amelyek kifordultak a játékból, és meg kellett operálni őket, mert az egymást vonzó mágnes részek átfúrták a gyomrukat vagy a beleiket.

A másik veszélyes termékcsoport, amit a Mattel szintén visszarendelt, azok a játékautók (az úgynevezett Verdák-sorozatból), amelyeket ólommal szennyezett festékkel festettek le.

A Mattel Toys Hungary tájékoztatása szerint a Verdák-sorozatba tartozó Sarge nevű kisautóból mindössze 422 darab került Magyarországra, most ezeket hívja vissza a gyártó.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerdára ígért tájékoztatást az ügyben.