Veszélyes hulladék miatt nyomoznak Olaszországban – egy acélipari cég elnöke is érintett lehet

A Marcegaglia olasz acélipari vállalat elnöke is érintett abban az ügyben, amelyben nyomozást indítottak a hatóságok mérgezõ hulladékok illegális lerakása miatt – közölte szerdán az olasz sajtó. Egy nappal korábban 61 embert neveztek meg, akik a hatóságok szerint érintettek az ügyben. Közülük hatot letartóztattak, és kilenc másikat házi õrizet alá helyeztek.

Az olasz nyomozók szerint a 79 éves Steno Marcegaglia vállalata az Agrideco nevû szemétszállító céggel kötött szerzõdést olyan veszélyes hulladékok, mint higannyal szennyezett föld elszállítására. Az olasz lapok szerint a cég olyan gyanúsan olcsón vállalta a mérgezõ hulladékok kezelését, hogy klienseinek észre kellett volna venniük: szabálytalanságok történtek. Egy tonna veszélyes hulladék eltakarítása általában ötszáz euróba kerül, a cég azonban alig 150 euróért vállalta a feladatot – írta az olasz sajtó.

A 79 éves gyáralapító befolyásos üzletembernek számít Olaszországban. Lánya, Emma Marcegaglia az olasz gyáriparosok szövetsége, a Confindustria elnöke, és a legnagyobb hatalommal rendelkezõ olasz nõként tartják nyílván. A Marcegaglia acélipari cég munkatársai a La Repubblica címû olasz lapnak elmondták: biztosak abban, hogy a cégvezetõknek nincs közük az ügyhöz.

Az Agrideco és annak ügyfelei mellett az olasz hatóságok még vizsgálják több szeméttelep és szemétszállító cég szerepét az ügyben. Ezenkívül három laboratórium munkatársai ellen is eljárást indítottak, akik biztonságosnak nyilvánították a mérgezõ hulladékokat.

Az olasz hulladékipar, különösen az ország déli részein, a maffia irányítása alatt áll, amely a megfelelõ biztonsági intézkedések nélkül szabadul meg a veszélyes hulladékoktól. Az olasz hatóságok már több mint húsz éve gyanítják, hogy az olasz maffia veszélyes hulladékokkal teli hajókat süllyeszt el a Földközi-tengeren. Erre csak tavaly szeptemberben találtak bizonyítékot, az egyik elsüllyesztett hajót, amelynek helyét egy kiugrott maffia-tag árulta el.