Veszélyes hulladék ég a szlovákiai Eperjesen

Továbbra is rendkívüli állapot van érvényben az északkelet-szlovákiai Eperjesen, ahol kedd délelőtt tűz ütött ki egy hulladékanyagot is feldolgozó cég raktárában. A tüzet már eloltották, de az okát még nem tudni. Valószínű, hogy a megsemmisítésre szánt anyag kezelése miatt csaptak fel a több méteres lángok. A város fölé tornyosuló hatalmas gombafelhőt messziről is több órán át látni lehetett.

Az üzemben a megsemmisítésre szánt, klór alapú, egészségre káros anyagok is meggyúlladtak, ezért a helyi válságstáb utasítására előbb a gyár 400, majd 600 méteres körzetén belül élőket evakuálták. Bár a folyamatos mérések alapján a levegő veszélyesanyag-koncentrációja nem haladja meg az egészségre közvetlenül ártalmas mértéket, a kora esti jelentés szerint a tűz és füst hatása miatt 23 személy kereste fel a helyi egyetemi kórházat.

Az eperjesieknek meghagyták, hogy lehetőleg ne nyissanak ablakot. A forgalmat elterelték, és a környéken további korlátozásokat is bevezettek. A lakosságot az egyik helyi kereskedelmi rádió frekvenciáján folyamatosan figyelmeztették a veszélyre – közölte az eperjesi önkormányzat honlapján Michal Kaliňák ((kalinyák)) városi szóvivő.

Mivel a klór alapú anyagok estében poroltót kellett bevetni, a több tucatnyi tűzoltón kívül az egyik közeli vegyi üzem mentési specialistáit is segítségül hívták. A tűz miatt napközben elrendelt rendkívüli helyzet a válságstáb esti ülése idején is érvényben volt.