Veszélyes gyógyszerek? – RTL Klub

Három beteg meghalt Írországban, a nimesulid (ejtsd: nimezulid) hatóanyagú láz és gyulladáscsökkentő gyógyszerektől. Az ír hatóság azonnal betiltotta a szerek forgalmazását, Magyarországon erről a következő héten döntenek. A gyógyszerészek egyelőre azt kérik, hogy aki ezeket a gyógyszereket használja, az beszéljen a kezelőorvosával – hangzott el csütörtök este az RTL Klub Híradójában.

Öt olyan gyógyszer van Magyarországon, amiben Nimezulid van: ezek a Mesulid, a Nidol, a Winsulid, a Xilox és a Nimelid. Az Unióban csak a következő héten döntenek arról, hogy betiltják-e teljesen ezeket a gyógyszereket. Szakemberek szerint Magyarországon egyelőre elég az óvatosság.

Szabó Franciska, az Országos Gyógyszerészeti Intézet szóvivője azt mondta, hogy az ír genetikai állomány és a magyar populáció genetikai állománya el is térhet egymástól, és ebből is adódhatnak a különbségek. Mindenképpen az Európai Unió jövő heti biztossági ülését kell megvárni, ahol döntenek a hatóanyag további sorsáról.

Nem ez lenne az első olyan gyógyszer, amit csak egy-két országban tilos forgalmazni. Svédországban és az Egyesült Államokban például betiltották az Algopyrint, mert az ott sokkal több betegnek okozott súlyos mellékhatást, mint a más országokban – például Magyarországon.