Veszélyes Debrecen levegője

Veszélyes Debrecen levegője
© Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Olyan rossz a levegő minősége Debrecenben, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet értékelése szerint veszélyesnek minősül.

A levegő a nitrogén-oxid-tartalma alapján „szennyezett” – a Hajnal utcai és a Kalotaszeg téri mérőállomások adatai szerint. Ugyanezen két mérőállomás a PM10 (szálló por) koncentrációját köbméterenként 97, illetve 107 mikrogrammnak mérte 24 órás átlagban, ez az egészségügyi hatérérték (50) kétszerese.

Az 50 mikrogramm/köbméter értéket a PM10-szennyezettség egy naptári év alatt 35-nél többször nem lépheti túl. Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha a szálló por koncentrációja túllépi a 100 mikrogramm/köbméter átlagos értéket 2 egymást követő napon, és az időjárásban a következő napon sem várható javulás.

Az Országos Közegészségügyi Intézet azt javasolja, a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők kerüljék a szabad levegőn történő tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészséges emberek is keveset tartózkodjanak a szabadban.

HBN


Budapest - Egyre több településen minősítik veszélyesnek vagy egészségtelennek a levegőt a magas szállópor-koncentráció miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel közölte: veszélyes a levegő öt településen, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegede...