Veszélyes anyagokat találtak néhány Mol-dolgozó vizeletében

Négy alkalmazott vizeletében találtak veszélyes anyagot, benzolt, illetve toluolt az év elején a szokásos vizsgálatkor a Mol csombárdi (Somogy megye) állomásán dolgozók közül – erősítette meg a sonline.hu információját a Független Hírügynökségnek Bacsur György a MOL kommunikációs munkatársa. Hozzátette azonban, hogy a megismételt vizsgálat a toluol esetében már nem talált határérték-túllépést, a negyedik minta elemzése még zajlik. Egyelőre az sem biztos, hogy a munkahellyel függ össze az eset a Mol szerint.

Rutinvizsgálatnak vetették alá a Mol csombárdi gyűjtőállomásán dolgozókat az év elején. Három esetben toluol, egy embernél pedig benzol határérték-túllépését regisztrálták, amit jelentettek a munkavédelmi hatóságnak, amely június elején ellenőrzést tartott. A megismételt laborvizsgálat a toluolból már határérték alatti mennyiséget mutatott ki, a benzol elemzése még folyamatban van – mondta Bacsur György.

A munkaügyi felügyelőség vizsgálata nem állapította meg egyértelműen, hogy a fokozott mennyiség kizárólag munkahelyi eredetű lenne – hangsúlyozta Bacsur György. Elmondta azt is, hogy senkit sem kellett táppénzre küldeni, a határérték-túllépés önmagában nem jelent megbetegedést.

A benzol egyébként egy olyan vegyipari alapanyag, amelynek gőzei belélegezve rákkeltőek, valamint fehérvérűséget (leukémiát) okozhatnak. Előfordul például a dohányfüstben is, de jellemzően kőolajfeldolgozás során állítják elő. Oldószerként való alkalmazását – pontosan a rákkeltő hatása miatt – mára korlátozták. Helyette a kevésbé mérgező toluolt használják, amely közvetlen belélegezve az agyat és az idegrendszert károsíthatja; részegséghez hasonló állapotot, nem ritkán hallucinációt okoz – olvasható a sonline.hu-n.