Veszélyes amerikai szójababok Kínában

Rossz minőségű és emberre is veszélyes amerikai szójababszállítmányok érkeztek Kínába – jelentette be szerdán az ázsiai ország fogyasztóvédelmi ellenőrző testülete. A szervezet internetes oldalán megjelent közleményében tudatta: figyelmeztették az Egyesült Államokat, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a probléma megszüntetésére.

Kína szerint az országba érkezett szójababszállítmányokban többek között fenyércirok és más egzotikus gyomnövények voltak, amelyek veszélyeztetik a kínai mezőgazdaság termelékenységét, és károsak a környezetre. Az amerikai szójababok ezen kívül az emberre veszélyes vegyi anyagokat is tartalmaztak: egy szállítmányban kétféle rovarirtó is volt, közölte a minőségellenőrző szerv. Gondok voltak egyes szállítmányok minőségével is: ezek kevés fehérjét, vagy olajat tartalmaztak.

Az utóbbi időben több probléma merült fel a Kínában exportra gyártott termékekkel kapcsolatban: legutóbb a Mattel amerikai játékgyártónak kellett visszavonnia több millió Kínában gyártott játékát az egészségre káros festékek miatt, korábban pedig fogkrémekkel, és kutyaeledelekkel akadt probléma.

Az állami irányítású kínai médiában ezek az esetek nem kerültek a címlapra, viszont rendszeresen jelennek meg hírek az amerikai gyártású termékekkel kapcsolatos gondokról, írta az AFP francia hírügynökség. Kína legutóbb hétfőn jelentette be, hogy visszaküldött az Egyesült Államokba 272 darab hibás pacemakert, miután nem feleltek meg a minőségi követelményeknek.Sporthírek