Veszélyes a „csendes gyilkos”

Veszélyes a „csendes gyilkos”
Veszélyes a „csendes gyilkos”
Miskolc – A B.-A.-Z. megyei férfiak koleszterineredményei országosan a legrosszabbak.

2010–2014 között országszerte közel százezer ingyenes koleszterinszint-mérést végzett Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja. A szűrőkamionban vizsgált nők 39 százalékánál, a férfiak 47 százalékánál mértek határérték feletti koleszterinszintet, az orvosok meglepetésére már a 18–25 éves korosztály is nagy számban érintett volt.

Kétszer rosszabb

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a vizsgált férfiak 61 százalékánál mértek magas vagy emelkedett értékeket, ez sajnos az ország koleszterinstatisztikájának negatív rekordja. A hölgyek esetében ugyanekkor kisebb, szintén negatív irányú eltérést találtak az országos átlaghoz képest, 42 százalékuknál mértek határérték feletti értékeket. A negatív csúcsot a B.-A.-Z. megyei férfiak mellett a Békés megyei nők tartják.

„Ismert, hogy a magyar adatok kétszer rosszabbak az európai átlagnál, a B.-A.-Z.-megyei mérések pedig ezen belül is kirívóan rosszak. A rizikó megállapításánál (körülbelül 170 rizikófaktor ismeretes jelenleg!) az LDL-koleszterin-érték az egyik legfontosabb. Az LDL-koleszterin célértékek szigorú ajánlásokban fogalmazódtak meg, és az elvárásokban különböző célértékek szerepelnek az egyén vagy páciens klinikumának, rizikóstátuszának megfelelően. Ennek kiértékeléséhez feltétlenül szükséges orvosi konzultáció”, mondta dr. Losonczi István belgyógyász, kardiológus szakorvos.

Mérsékelő módszerek

Folytatta: „Bár az LDL-koleszterinszint több módszerrel is mérsékelhető, az életmódváltást és különböző gyógyszereket is figyelembe véve a legfontosabb tényező a sztatinkezelés. A világon ugyanis igen kevés olyan gyógyszer létezik, amiről egyértelműen bebizonyosodott, hogy szedése esetén a páciens kétségtelenül jobb klinikai helyzetben van, mintha nem alkalmazná. Ezek a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek ilyenek. Sajnos ennek ellenére a betegek 60-70 százaléka abbahagyja a rendelt terápiát. Csüggesztő adalék, hogy sokan az interneten keringő tévinformációk, eltúlzott mellékhatások miatt döntenek így.

Azoknak, akik „rajta maradnak a gyógyszeren”, a maximális hatékonyság elérése érdekében fontos a kezelőorvossal való aktív együttműködés, és hogy a beteg tisztában legyen a kezelés céljával. Azoknak tehát, akiknél mérsékelten vagy súlyosan emelkedett értékeket mérnek, elengedhetetlen a folyamatos orvosi kontroll és indokolt esetben a gyógyszeres kezelés. Az orvos ennek elbírálásához megméri a legveszélyesebbnek számító LDL-koleszterin értékét is. ”

Koleszterinbarát étkezés

Az enyhén emelkedett koleszterinszint kezelése azonban önmagában életmódváltással is lehetséges. A koleszterint a szervezetünk termeli, illetve bizonyos állati eredetű táplálékokból jut hozzá. Ilyenek például a zsíros tejtermékek és húsok, a zsírban sült ételek, amelyeket sült hallal, sovány húsokkal, kukorica- vagy olívaolajjal, továbbá sok zöldséggel és gyümölccsel javasolt kiváltani.

A rendszeres testmozgás emeli a védő koleszterin, a HDL értékét! Ezért legalább heti 3 alkalommal végezzünk valamilyen egyszerű mozgásformát! A futás, az úszás, a kerékpározás, a labdajátékok, vagy például a jóga egyaránt jó választás lehet. Az ülő életmódot folytatók ugyanekkor ne töltsenek túl hosszú időt egy helyzetben, naponta többször is álljanak fel, mozgassák át a végtagjaikat!

Akiknek már magas koleszterinszintet csökkentő sztatinterápiát javasolt az orvos, fontos, hogy az előírásoknak megfelelően szedjék gyógyszereiket a mozgás és az egészséges életmód mellett is.

Miért jelenthet gondot a magas koleszterinszint?

A megemelkedett koleszterinszint nem jár fájdalommal, de növeli a különféle érbetegségek kockázatát. Más rizikófaktorokkal társulva a koleszterin erekben történő lerakódása akut betegségek (például szívinfarktus) kialakulását eredményezheti, vagy az erek átmérőjének fokozatos szűkítése révén késői szövődményeket okozhat. A folyamat megelőzhető, illetve kifejlődése lassítható – a megoldás a kezünkben van.

ÉM
hirdetés


hirdet�s