Veszélyben a fogyatékkal élők munkahelyei Győrben

A legsúlyosabb fogyatékossággal élők munkahelyei kerülhetnek veszélybe a szociális foglalkoztatókat érintő új pályázati rendszer miatt – állítja szakmai szervezetük győri vezetője. A szociális minisztérium szerint senki sem marad támogatás nélkül, igaz a rendszer sokkal bonyolultabb lett, most már nem jár automatikus támogatás, minden feladatra külön pályázni kell. A miniszter szerint az átalakításra az európai uniós szabályok miatt volt szükség.

Több mint 30 ember kerülhet rossz helyzetbe nyáron, ha a foglakoztatójuk nem nyer állami pénzt. Az ilyen intézetek az eddigi automatikus támogatás helyett vagy pályázati pénzből, vagy egy másik – csökkentett – támogatási alapból juthatnak pénzhez.

A győri foglalkoztató igazgatója azonban attól tart, hogy nekik nem jut pénz. Akkor pedig nem lesz miből fizetni a dolgozók egy részét. Lukácsy Zita igazgató szerint, ha nem nyernek a pályázaton, akkor 30-35 ember állása kerülhet veszélybe, főként a legsúlyosabb fogyatékos munkatársaké.

A város önkormányzatától kér segítséget a szociális foglalkoztató – ha nem nyer a pályázaton. Ha onnan nem jön meg a pénz, 18 millió forint kell ahhoz, hogy év végéig senkit se kelljen elbocsátani.

A minisztériumból senki sem nyilatkozott az ügyben, de egy válaszlevélben az áll, hogy az ilyen munkahelyekre idén is ugyanannyi pénz jut, mint tavaly. A különbség az 54 milliárd forint elosztásában van. A minisztérium szerint a változásról egy és háromnegyed éve tudnak az igazgatók. Aki lemaradt, legközelebb – egy másik alapból – és csak jövőre kaphat pénzt.