Veszély! – Permetezett almát loptak Somogyban

5 tonna, 5-6 napja permetezett Idared almát loptak el ismeretlenek Somogy megyében. A tulajdonosok szerdán fedezték fel, hogy Nemesdéd melletti ültetvényükről valakik “leszüretelték” az éretlen gyümölcsöt.

A gazdák úgy tájékoztatták a rendőrséget, hogy az ültetvényen használt Basudin 600 EW rovarölő, illetve a Merpán 80 WDG gombaölő élelmezés-ügyi várakozási ideje 10 nap, így az ellopott almák még veszélyesek lehetnek.

A Basudin a gyengébb mérgek közé tartozik. Az emberi szervezetbe kerülve szívdobogást, hányingert, hasmenést okozhat, de ezekhez a tünetekhez legalább 20 kilogrammot meg kellene enni a Nemesdéden ellopott almából – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Tóth István, a Somogy Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás vezetője. Ennyit már csak azért is képtelenség elfogyasztani, mert az alma egyelőre éretlen, kemény, gyakorlatilag ehetetlen. A Merpán a Basudinnál is veszélytelenebb – tette hozzá az igazgató.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság mindenesetre arra kéri a Nemesdéd környéki felvásárlókat, hogy jelentkezzenek, ha a napokban ismeretlen eredetű Idared almát vásároltak, és semmiképp ne adják tovább a gyümölcsöt. A rendőrség közben keresi a tolvajokat is.