Friss hírek

2008.12.03. 20:12

Sok a nem megfelelő kínai cipő és ruha

<p>Az üzletek kétharmadában talált valami kifogásolnivalót a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-alföldi Regionális Felügyelősége. 147 helyen, boltokban és piacokon ellenőriztek idén októberben, majdnem teljes egészében kínai cipőket és felsőruházati termékeket.</p>

Az ellenőrzése kétharmadánál találtak kifogásolnivalót a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-alföldi Regionális Felügyelőségének munkatársai. 130 üzletben és 17 piacon vizsgálódtak októberben. A cipőket és a felsőruházati termékeket nézték, szinte valamennyi Kínából származott.

96 olyan üzlet volt, amelyik valamilyen szempontból nem volt megfelelő. A lábbelik címkézését és a tájékoztatókat 74 helyen ellenőrizték, az esetek 72 százalékában találtak hiányosságot. Körülbelül ennyi helyen nézték azt is, hogy van-e magyar nyelvű tájékoztató a felnőtt felsőruházati termékekhez. Az esetek 59 százalékában nem volt.

Gyakori hiányosság volt, hogy nem tüntették fel a termékek árát: az ellenőrök 20 esetben találkoztak ezzel a problémával. A nyugtaadási kötelezettségnek pedig hét helyen nem tettek eleget, ebből kettő üzlet, a többi piac volt.

Összességében csaknem 55 ezer terméket ellenőriztek, 21 százalékukkal volt valamilyen gond.

A hatóság 60 esetben, több mint 9 millió 600 ezer forint értékben javasolták fogyasztóvédelmi bírság kiszabását. 22 esetben pedig felszólították a kereskedőket a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!