Nagyvilág

2012.02.27. 13:31

Miben utaznak a dollármilliomosok?

A műkincs piac forgalma az elmúlt évtizedben ugrásszerűen nőtt, a válság okozta visszaesést pedig gyorsan ledolgozta a piac.

A műkincs piac forgalma az elmúlt évtizedben ugrásszerűen nőtt, a válság okozta visszaesést pedig gyorsan ledolgozta a piac.A növekedést egyrészt hajtja a dollármilliomosok, különösen a vagyonos kínaiak számának megugrása, másrészt az, hogy a műgyűjtés mellett egyre nagyobb szerepe van a befektetési célú vásárlásnak. A műkincsek igen jól hoztak az elmúlt évtizedben, hozamuk viszont függetlenül alakul a részvénypiacokétól, így egyre fontosabb alkotóelemei a privát banki palettának. Az értékesítésben jól látható az internet térnyerése, míg az elmúlt években a műkincs befektetési alapok virágzása volt szembetűnő - derült ki a Deloitte és az ArtTactic Art&Finance tanulmányából.

Szárnyal a műtárgy piac 

A műkincspiac sorsa a magas jövedelmű magánszemélyek kezében van. A piac alakulása nagymértékben függ a számuk és vagyonuk, valamint műkincs vásárlási hajlandóságuk változásától. A magas jövedelműek száma az elmúlt évtizedben több mint 50 százalékkal nőtt, a 2000-es 7,2 milliós számuk 2010-re nagyjából 10,9 millióra emelkedett. Különösen gyorsan nő a számuk Kínában, ami komoly erőt jelent a műkincs piac számára. 

Műkincs eladás megduplázódott

A dollármilliomosok számának emelkedésével párhuzamosan a műkincs piac forgalma is rohamosan nőtt az elmúlt évtizedben. A világ műkincs eladásai 2002 óta megduplázódtak, a 2010-es 60 milliárd dolláros összeladás pedig csak 10 százalékkal maradt el a 2007-es csúcstól. Különösen a kortárs alkotások váltak népszerűvé az elmúlt években, amit jól szemléltet, hogy az európai és amerikai kortárs és háború utáni alkotások forgalma 10 év alatt több mint nyolcszorosára emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!