Versolvasó maraton az iskoláért

Több mint hatszáz diák, tanár és szülő vett részt azon a 24 órás felolvasáson, amelyet a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tervezett átalakítása ellen rendeztek péntek délutántól szombat délutánig Budapesten. A résztvevők Vörösmarty-verseket szavaltak, de a gyerekek különböző műsorokkal és installációkkal is készültek.

A terézvárosi önkormányzat az elképzelések szerint három kerületi iskolát vonna össze két épületbe. A Lovag utcai Általános Iskola már biztos, hogy megszűnik. Az ott tanuló 250 diákot költöztetik majd át a Vörösmartyba, amely a Bajza utcai Általános Iskolával közös irányítás alá kerül, legalábbis a tervek szerint. Végleges döntést március 22-re ígért az önkormányzat – mondta Takács Orsolya, az akciót szervező iskola igazgatónője.

A 24 órás felolvasás péntek délután háromkor kezdődött az iskola kápolnájában. A megnyitón a Vörösmarty-család három leszármazottja, illetve Faludy György özvegye is jelen volt, de a VI. kerületi önkormányzat alpolgármestere, Rabin László is ellátogatott a helyszínre. A jelenlegi és egykori diákok, pedagógusok és szülők péntek délután háromtól szombat délután háromig szavalták Vörösmarty Mihály műveit ismert művészek – köztük Tímár Andor és Orosz Helga – közreműködésével. Az akcióban az iskola 268 diákjának többsége részt vett, de csak este nyolcig. Az éjjeli versolvasást csak néhány kitartó pedagógus és szülő vállalta; éjfélkor összesen 23-an voltak – mondta Takács Orsolya.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskolát – és a Lovag utcai Általános Iskolát is – még a Skót Misszó alapította, amely több mint 150 évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon. Az iskola főleg arról ismert, hogy felvállalta a hátrányos helyzetű, illetve sajátos nevelési igényű gyerekek oktatását.