Versmondó Guinness rekord-kísérlet a 10. VersFesztiválon

Tíznapos versmondó Guinness rekord-kísérlettel indul pénteken a Merlin Színházban a 10. Kaleidoszkóp VersFesztivál. A nemzetközi versfesztiválon ebben az évben mások mellett fellép Eszenyi Enikő, Lovasi András és a Kaláka zenekar. Az október 13-i hivatalos megnyitón részt vesz Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke, a Verskultúra Lovagja is – tájékoztatta hétfőn a Független Hírügynökséget Lutter Imre fesztiváligazgató.

A Magyar Versmondók Egyesülete tizedik alkalommal rendezi meg a Kaleidoszkóp VersFesztivált. Az eredetileg versmondó találkozóként indult háromnapos miskolci programsorozat ma már több mint egy hétig tart. Ebben az évben ugyanis nemcsak a hivatalos napokon, vagyis október 13-és 19-e között várják az érdeklődőket, hanem már pénteken délelőtt egy tíznapos Guinness rekord-kísérlettel elindul a VersFesztivál, tájékoztatott Lutter Imre.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen világrekordot kell túlszárnyalniuk a VersFesztivál résztvevőinek, Lutter Imre elmondta, valójában erre nincs szükség. A versmondás, mint önálló művészeti ág ugyanis hungarikum, bejegyzett világrekord nincs. Jelenleg egy háromnapos regisztrált Guinness-rekord van, ami folyamatos vers-és prózaolvasás területen született, tette hozzá a fesztiváligazgató. Ezt szeretnék túlszárnyalni; a Guinness rekord-kísérlet résztvevőit már pénteken délelőtt 11 órától várják a szervezők a Merlin Színházban.

Ahogyan az érdeklődők a korábbi években már megszokhatták, a fesztivál ideje alatt magyar és idegen nyelvű performanszok, előadóestek, monodrámák, versekre koreografált mozgásszínházi produkciók, vers- és világzenei koncertek tucatjai kapnak helyet. A közönség találkozhat Eszenyi Enikővel és Darvas Ferenccel, Karafiáth Orsolyával, Kovács Patríciával és a Lidérc együttessel, és az is kiderül, hogy lehet-e áruba bocsátani a verset.

A fesztivál nyitóelőadásán, október 13-án a Momentán Társulat ősbemutatóját láthatja a közönség RögvEst Költészet címmel.

Bővebb információ a rendezvényről a: www.versfesztival.hu oldalon olvasható.