Versengő vírusok

Öt vírus vett célba valami új operációs rendszert! – ijedtem meg a hír hallatán augusztusban.
B. Gergely Krisztina jegyzete

Be kell tömni a biztonsági réseket! – olvastam ezt is, nem mintha romba dőlt volna a biztonságos levelezésbe és szkriptnyelvbe vetett hitem. De azért megütötte a fülem, hogy a kártékony kódok bizony interfészen futnak és ez vagy jó, vagy nagyon nem, magam sem tudom már.

Soha nem is tudtam, ha ugyanis valami nem stimmelt a számítógépen, azt rendszerint a freemailes levelezőrendszer akadozásain, a sikertelenül elküldött, nem kézbesíthetett küldeményeimen észleltem, vagy azon, hogy egyáltalán nem jött létre semmiféle kapcsolat a hálóval, netán minden lefagyott. Mezei felhasználótól nem is igen várható vírusirtás, oprendszerjavítás és -fejlesztés, de egyre többek igénylik, hogy elérhetők legyenek. És viszont, mások is. Hadd mondhatnánk el a háziorvosnak legújabb nyűgeinket, hogy mire bemegyünk hozzá, már csak néhányat sóhajtani kelljen; véleményünket a menzai ebédről, s elkérni a zsizsikes bableves alapanyagait szállító cég nevét; emilben elküldeni a gázóraállást a mindig rosszkor jövő díjbeszedőnek, időpontot egyeztetni a kéményseprővel, mert az se képes otthon találni bennünket. Gyorsabb lenne az információcsere, a hírvivés és az értesülés, intenzívebb a véleménynyilvánítás.

Sokféle vírus fut tehát versenyt egymással az interfészen a rombolásért, a fejlesztők ugyanakkor az ideális felhasználót vették célba. A nép pedig – úgy tűnik – még mindig az ideális képviselőt keresi. Aki esetleg (olykor, legalább néha) e-mailen is elérhető.