Versek, kötetek és tablók a könyvtárban

Kisvárda – Lelkes hagyományápolók két évvel ezelőtt szervezték meg a Czóbel Minka Baráti Kört Anarcson, a költő munkásságát kiállítás mutatja be Kisvárdán. Irodalmár hölgyek. Híres magyar tollforgató nőkről szóló cikkgyűjteményünk letölthető [.pdf – 58KB]

A hónap elejéig volt látható a kisvárdai könyvtárban az 1947-ben elhunyt anarcsi lírikus, Czóbel Minka munkásságát bemutató irodalomtörténeti kiállítás. – Rendkívüli öröm számunkra, hogy itt is bemutathattuk a költőnő életét és munkásságát bemutató tablóinkat, de külön öröm volt számunkra, hogy a költőnő halálának 60. évfordulójára a Széphalom Könyvműhely gondozásában megjelent neves irodalmárunk Az erdő hangja című 1914-ben kiadott kötetének reprint változata – fogalmazott dr. Dolhai Ágnes, a Czóbel Minka Baráti Kör elnöke.

Tanárok és tanítványok
Két évvel ezelőtt szerveződött meg Anarcson – a költőnő születésének 150. évfordulójára készülődve – a kör. Kezdetben zömmel a Czóbel szellemi örökséget ápoló, az irodalom és a település történelme iránt érdeklődő pedagógusok csatlakoztak hozzájuk, de jónéhány hagyományőrző helybéli polgár is ott volt soraikban.

Az iskolában végzők közül is többen ott voltak az alapítók között, hiszen évtizedekre visszamenőleg nincs olyan diák, aki ne tudná, hogy a bárókert, illetve a kúria egykori lakója, a nagyműveltségű bárónő szép verseket írt. Az iskola és óvoda 1999-ben felvette a költőnő nevét, s két év elteltével az intézmény előtt felavatták a lírikus szobrát.

Az önkormányzata a hagyományápolás jegyében 2005 nyarán a költőnő születésének 150. évfordulóján méltó síremléket állíttatott, s Hullámzó fény címmel megjelent az irodalmár életéről szóló kötet, s elkészültek a gazdag életút tablói, amelyeket a Magyar Írószövetség székházában is megtekinthettek az érdeklődők.

Gyümölcsöző kapcsolatok
Baráti Körünk kapcsolatot ápol a szlovákiai Nagyőr kastélymúzeumával, ahol számos Czóbel-emléktárgyat őriznek, s ott él a költőnő testvére, Czóbel István is – mondta az elnök, hozzátéve: – Az év elején megtettük az első lépést azon az úton, amelynek során újra kiadjuk a költőnő műveit. Eddig is mellettünk állt Kalász Márton költő, a Magyar Írószövetség elnöke, s a Kalinák József polgármester vezette önkormányzat.
– Vincze Péter –