Vers-karaoke és függönyakrobatika teherautóról

Rendhagyó, mobil művészeti akciósorozattal indult el a negyedik PLACCC Fesztivál Budapesten. A Szövetség’39 Művészeti Bázis katonai teherautója hétfő estig váratlan helyeken bukkan fel a főváros utcáin. A platóról bárhol, bármikor a legkülönbözőbb művészeti ágak képviselői ugrálhatnak le, hogy játékos villámprodukciókkal lepjék meg a gyalogosokat és az autósokat. Az ingyenes programok között vers-karaoke, mozgó filmvetítés, sőt függönyakrobatika is szerepel- mondta a Független Hírügynökségnek Baróthy Anna, a Szövetség’39 Művészeti Bázis tagja.

Spontán partraszállás – ez a mottója a Szövetség’39 Művészeti Bázis akciósorozatának, amelyet társművészetek képviselőivel valósítanak meg a negyedik PLACCC Fesztiválon. Az alkotók elsősorban Budapest kultúrahiányos részeire viszik el a zenét, táncot, irodalmat, designt, képzőművészetet és filmet egy katonai teherautó platóján. Mivel a jármű mozgásban van, a városlakók akkor is részesei lehetnek egy-egy meglepő eseménynek, ha éppen a zebránál várakoznak.

A csoport pénteken képzőművészeti installációt készített a teherautó platójára a VII. kerületi Klauzál téren, és a munkába sok környékbeli is bekapcsolódott. A jármű ezután útra kelt, hogy hétfő estig napi nyolc órában járja Budapest útjait. Az első két napon mutatkozott be, a zenélő szerszámosláda és a plüssállatkert, míg a Klauzál téri vásárcsarnokban látványos cirkuszi produkció, úgynevezett függönyakrobatika lepte meg a piacozókat. A budapestiek szombaton utazó zenekart, dj-ket és videoinstallációt, valamint villámkiállításokat is láthattak a teherautó platóján és környékén.

Az irodalmi razzia hétfő estig járja a fővárost a teherautóval, hogy népszerűsítse a kortárs magyar irodalmat. Aki parkolási büntetés helyett verset talál a kocsija szélvédőjén vagy szórólap gyanánt egy költeményt nyomnak a kezébe, az ne lepődjön meg! Inkábba menjen el vasárnap este 6 órakor a Blaha Lujza térre, ahol egy vers-karaoke során közösen olvassák fel az irodalmi műveket – tette hozzá Baróthy Anna.

A Menekülési útvonal című program vasárnap és hétfőn kiállításokkal, kortárs táncelőadással, utazó dj-kkel és filmvetítéssel folytatódik. A művészek katonai teherautója jellemzően a pesti oldalon közlekedik, de mivel mozgásban van, bárhol felbukkanhat.

A Menekülési útvonal részletes menetrendje a PLACCC Fesztivál honlapján megtalálható: www.placcc.hu
hirdetés


hirdet�s