Nagyvilág

2013.03.21. 21:12

Legkevesebb 25 rab folyat éhségsztrájkot az egyik guantánamói börtönben

Washington, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Legkevesebb 25 rab folytat éhségsztrájkot a guantánamói amerikai bázison működtetett börtönök egyikében - közölte csütörtökön az amerikai védelmi minisztériumra hivatkozva a The New York Times.

Washington, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Legkevesebb 25 rab folytat éhségsztrájkot a guantánamói amerikai bázison működtetett börtönök egyikében - közölte csütörtökön az amerikai védelmi minisztériumra hivatkozva a The New York Times.

A fogvatartottak egyik ügyvédje, David H. Remes szerint olyan jemeniek éhségsztrájkolnak, akiknek a hazaküldését már évekkel ezelőtt jóváhagyták, de azt a megromlott jemeni biztonsági helyzetre hivatkozva nem hajtják végre. A rabok azzal indokolták a tiltakozást, hogy őreik elkezdték átvizsgálni a koránjaikat, amit ők - csakúgy mint a 2006-ban lefolytatott ellenőrzések idején - az iszlám szent könyvének megszentségtelenítéseként fognak fel.

Robert Durand kapitány, a guantánamói börtönök szóvivője szerint a rabok panasza mondvacsinált, mert a koránok átkutatásának gyakorlata évek óta nem változott és a könyveket kizárólag a létesítmény muszlim tolmácsai érinthetik meg.

Az éhségsztrájkolók száma március 15. óta folyamatosan nő, és a hivatalos adatok szerint a kezdeti 14-ről szerdára 25-re emelkedett. Remes szerint az étkezést megtagadók száma ennél nagyobb, de Durand rámutatott, hogy hivatalosan az számít éhségsztrájkolónak, aki kilenc egymást követő alkalommal utasítja el, hogy táplálékot vegyen magához.

Eddig nyolc személy vetettek alá kényszertáplálásnak, vagyis ennyi székhez bilincselt fogolynak juttattak le étrend-kiegészítőket a gyomrába, az orrán át, csövön keresztül. Kettejüket kiszáradás miatt kórházban ápolnak.

A foglyok képviselői egy dologban egyetértettek: a tiltakozást nagymértékben az váltotta ki, hogy az abban részt vevők elvesztették a reményüket hazaengedésükkel kapcsolatban. John F. Kelly tengerészgyalogos tábornok, aki az Egyesült Államok Déli Parancsnokságának vezetőjeként a guantánamói börtönök felett is ellenőrzést gyakorol, a képviselőház védelmi bizottsága előtt elismerte: a fogvatartottakra "megsemmisítő" hatást gyakorol, hogy az Obama-kormány már nem tekinti reális célnak az intézmény bezárását.

2009-ben Barack Obama ígéretet tett rá, hogy a guantánamói börtönt kormányzása első évének végére bezáratja. Az erre irányuló kísérletek azonban kudarcot vallottak, mert a kongresszus, a fogva tartott terroristák veszélyességére hivatkozva, egyre komolyabb jogi akadályokat gördített a rabok elszállítása elé.

2012-ben mindössze négy rab hagyta el a guantánamói börtönöket, egy ötödik pedig, akinek az elszállítását a Bush- és az Obama-kormányzat is jóváhagyta, öngyilkosságot követett el, miután egy fellebbviteli bíróság ezzel ellentétes határozatot fogadott el. A The New York Times szerint a guantánamói támaszponton jelenleg 166 foglyot őriznek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!