Vérkeringésének összeomlása okozta Kaszás Attila halálát

Légzési és keringési elégtelenség lépett fel Kaszás Attilánál péntek este, a vérkeringésének összeomlása okozta a halálát – mondta szombat délután újságíróknak az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) főigazgató-helyettese. Szikora István a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta: az agyvérzés pillanatában, tehát hétfő este olyan agyi központot ért vérzés, ami “visszafordíthatatlanul kódolta a tragikus kimenetelt”.

Az OITI főigazgató-főorvosa megerősítette kollégája szakvéleményét, miszerint már első pillanatban olyan agyi központot ért vérzés, ami végül a színművész halálához vezetett. Bognár László a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: bármilyen élethelyzetben, és bármilyen életkorban előfordulhatott volna Kaszás Attilánál a végzetes agyvérzés, ez nem volt összefüggésben a feszített életvitellel vagy fizikai terheléssel.

Az intézet főigazgató-főorvosa hozzátette: ilyen esetben rövid idő alatt eldőlnek a beteg túlélési esélyei, és bár előfordulhat, hogy reménytelennek tűnő helyzetből is felépül valaki, nem ez a jellemző. Az esetek 10-35 százalékában már a helyszínen halállal végződik egy ilyen fajta agyvérzés – mondta Kaszás Attila kezelőorvosa, Szikora István. Ez azt jelenti, hogy ha az OITI-ben érte volna a színművészt az agyvérzés, akkor sem lett volna rá garancia, hogy felépül – tette hozzá.

A Nemzeti Színház főigazgatója, aki szintén ott volt az OITI-ben tartott sajtótájékoztatón, elmondta: a család még nem döntött a színművész temetéséről. Mivel Kaszás Attila Szlovákiában született, és a szülei most is ott élnek, lehet, hogy ott temetik el. Jordán Tamás hozzátette: a Vígszínház és a Nemzeti Színház is saját halottjának tekinti a pénteken elhunyt színművészt.Sporthírek