Véres összetűzés Afganisztánban

16 civil áldozata van annak a fegyveres összetűzésnek, amely az amerikaiak vezette szövetségi haderő és a lázadó tálibok között tört ki vasárnap Afganisztánban, az ország keleti részén. A fővárost, Kabult a pakisztáni határral összekötő főúton a lázadók az elhaladó amerikai konvoj mellett felrobbantottak egy pokolgépet, mire a szövetséges haderő katonái tüzet nyitottak. Az incidens után tüntetés kezdődött az amerikaiak és Hamid Karzai afgán elnök ellen.

Egyelőre nem tisztázott, hogyan halhatott meg 16 civil a Nangarhar tartományban, Dzsalalabad városától 50 kilométerre. A tartományi rendőrfönök szerint a pokolgépes robbantás után a koalíciós katonák lövöldözni kezdtek a körülöttük álló, tálib harcosoknak hitt civilekre. A szövetségi haderő ezt nem erősítette meg, csak annyit közöltek, hogy a robbantás után tűzharcba keveredtek és viszonozták a tüzet. Annyit hozzátettek, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

Az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy a koalíciós erők katonái, félve egy esetleges öngyilkos merénylettől, tüzet nyitottak a civilekre nyitottak. A kabuli kormány ezért nemrégiben nagyobb elővigyázatosságra szólította fel a szövetséges haderőt.

Vasárnap harci cselekményben két NATO katona halt meg az ország déli részén.Sporthírek