Veres nem támogatja az SZDSZ adójavaslatait

Veres János nem lát esélyt az SZDSZ adójavaslatainak elfogadására – jelentette ki kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter hétfőn. A tárcavezető elmondta: nem támogatja az SZDSZ személyi jövedelemadóra, illetve a költségvetési plafon bevezetésére vonatkozó javaslatát sem.

Az SZDSZ szemben az MSZP 2 milliós javaslatával 3 millióra emelné az szja 18 százalékos adókulcs alá eső határát, valamint a liberálisok javaslatcsomagja bevezetné a költségvetési plafont, ami nem engedné, hogy jövőre emelkedjen a központi költségvetés kiadási oldala az ideihez képest, 2010-ben és 2011-ben pedig csak az előző évi, a gazdasági növekedés felének megfelelő mértékben emelkedhetnének az állami kiadások.

Veres János elmondta: a költségvetéssel kapcsolatban a kormány javaslatát támogatja, amely a konvergencia programban rögzített határértékekkel számol – ez gyakorlatilag megfelel egyfajta kiadási plafonnak. Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter leszögezte: nem számolnak azzal, hogy a parlament megszavazza az SZDSZ javaslatát.