Véres merényletsorozat Szomáliában – 25 halott

Legalább 25 halottja van annak az öngyilkos merényletsorozatnak, amelyet Szomália két szakadár államában követtek el szerdán egyelőre ismeretlenek. Kormányzati épületek, nagykövetség és az ENSZ volt a legfőbb célpont.

A helyi rendőrség szerint Szomáliföld fövárosának nevezett Hargeysában legalább 19-en haltak meg három öngyilkos merényletben szerdán. Szinte egyidőben az ENSZ Fejlesztési Programjának helyi hivatalát, az elnöki hivatalt, valamint Etiópia nagykövetségét vették célba a merénylők.

Ezalatt két öngyilkos akció történt Szomália másik szakadár tartományában, Puntföldön is. Mohamoud Musa Hirsi Adde elnök szerint a helyi titkosszolgálat hat munkatársa halt meg Bosassóban, amikor támadás érte a belügyminisztérium két épületét.

Bár a merényleteket egyelőre nem vállalta magára senki, a hatóságok az iszlamista szélsőségeseket sejtik a háttérben. A szervezet már majdnem átvette az 1991 óta gyakorlatilag anarchiában tengődő Szomália irányítását, amikor tavaly Etiópia hadserege a mogadisui kormány segítségére sietett. A különböző szembenálló frakciók néhány napja ugyan a tűzszüneti megállapodásuk rögzítéséről döntöttek, az iszlám törvénykezés szomáliai bevezetését zászlajukra tűző radikális milíciák elutasították a békét.