Veres: Jövőre érezhetően nőhet a lakossági fogyasztás – InfoRádió

Jövőre csaknem 2 százalékkal, vagyis már érezhetően nőhet a lakossági fogyasztás – mondta szerdán este az InfoRádió Aréna című műsorában a pénzügyminiszter. Veres János szerint jó esély van a Robin Hood-adó megszavazására, noha ennek még nincs többségi támogatottsága a parlamentben. A pénzügyminiszter szerint mesterségesen próbálnak viszályt szítani közte és a kormányfő között.

Az Új Tulajdonosi Program részeként egy ingatlanalapot hoznának létre, legkorábban a jövő év első felében – mondta szerdán a pénzügyminiszter. Veres János hozzátette: ebbe az állam által már nem használt, elsősorban minisztériumi és honvédségi ingatlanok kerülnének be.

A pénzügyminiszter szerint az ország érdeke a 4 éves kormányzati ciklus, ezért reméli, hogy az adótörvények és a költségvetés is megkapja a parlamenti többséget. Veres János cáfolta, hogy trükköztek volna a tavalyi költségvetés zárszámadásának elkészítésekor. A tárcavezető szerint a pénzforgalmi hiány mértéke nem változott. Az úgynevezett eredményszemléletű hiány pedig azért lett 5,5 százalék helyett 5 százalék, mert az EU változtatott az elszámolás szabályain. Veres János példaként az autópályák építésének elszámolását említette.

A tb-járulék 4 százalékpontos csökkentésével elsősorban a munkaadókat kívánják helyzetbe hozni. A pénzügyi tárca vezetője szerint ezzel tudják biztosítani a munkahelyek teremtését, illetve megőrzését. A járulékcsökkentés fedezetét az állami kiadások csökkentése biztosítja. Veres János szerint ezt a működési költségek csökkentésével és átszervezésekkel tudják előteremteni.

A kormány jövőre 5,6 százalékkal kívánja emelni a nyugdíjakat. A pénzügyminiszter szerint ez az a terület, ahol nem tudnak kompromisszumot kötni, vagyis ragaszkodnak az emelés mértékéhez.

Jövőre 60 milliárd forintot fordít a kormányt az Út a munkához program finanszírozására. Ennek célja, hogy a jelenleg segélyből élők fele ezután munkabért kaphasson. A pénzből az önkormányzatok munkaprogramjait fogják támogatni.

Már ebben az évben 0,5 és 0,8 százalék közötti lakossági fogyasztás-növekedéssel számolnak. Ez jövőre elérheti az 1,9 százalékot. A változást elsősorban az évi 1,7 és 2 millió forint között keresők fogják megérezni, vagyis a lakosság háromnegyede. A pénzügyminiszter szerint jövőre megállhat a lakosság eladósodása, ám ez elsősorban a nemzetközi pénzpiaci válságnak és az egyre óvatosabban hitelező bakoknak “köszönhető”.

A kormánynak nincs úgynevezett B-terve a gazdaság esetleges összeomlására, de egy esetleges gyengébb növekedésre van számítás. A pótköltségvetés azonban csak a legutolsó megoldás lehet, hiszen a büdzsében mindig vannak tartalékok.

A pénzügyminiszter lát esélyt a megegyezésre az SZDSZ-szel, de elképzeléseit nem a sajtón keresztül szeretné megüzenni. Veres János azonban hozzátette: ragaszkodik ahhoz, hogy csak lefedezett bevételcsökkentés, illetve kiadásnövelés kerüljön a tervezetbe, hiszen csak így tartható a jövő évre előirányzott 3,2 százalékos hiány.

A bevételek növelésére számtalan lehetőséget tud a tárcavezető, egyebek mellett bizonyos kedvezmények megszüntetésével, amelyből lehetséges az adók csökkentése. Veres János ugyanakkor úgy véli: kiadáscsökkentésben szűkebbek a lehetőségek, nem lát már mozgásteret. Erre a létszámcsökkentés sem megoldás. Az állam szolgáltatásait már csak minimális mértékben lehet csökkenteni, hiszen ahol lehetett már megtették – tette hozzá.

A tárcavezető jó esélyt ad az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetésének, amely az energetikai cégektől vonna el plusz 8 százalék nyereségadót és az ebből befolyó 30 milliárd forintot túlnyomórészt a távfűtéses lakásokban élők támogatására és az ilyen ingatlanok korszerűsítésére fordítanák. Ezt az összeget máshonnan nem tudják pótolni. Az idei támogatásra a költségvetés biztosított 3 milliárd forintot.

Veres János szerint mesterségesen próbálnak viszályt szítani közötte, valamint Draskovics Tibor és Bajnai Gordon miniszterek és a kormányfő között. A tárcavezető nem tudja, hogy ez kívülről, vagy belülről jön. A költségvetésről ugyan sokat vitáztak a párton és a kormányon belül is, ám személyeskedő vitái csak az ellenzékkel vannak – tette hozzá.