Veres János: egységes európai pénzügyi felügyelet létrehozását kezdeményezi ismét Magyarország

Veres János a magyar kormány nevében újra javasolni fogja az uniós pénzügyminiszterek tanácsában (ECOFIN) az egységes európai pénzügyi felügyelet létrehozását. A pénzügyminiszter erről a jegybank által rendezett fővárosi konferencia után beszélt a Független Hírügynökségnek csütörtökön. Elmondta, hogy amikor néhány hónappal ezelőtt előálltak ezzel a javaslattal, akkor a 27 tagállam pénzügyminisztereinek körében még nem kapott egyöntetű támogatást.

Veres János úgy vélte: az uniós tagállamok egyike sem függetlenítheti magát a világgazdasági folyamatoktól, ezért elkerülhetetlen, hogy együtt keressék meg a közös megoldást a pénzügyi rendszer stabilizálására.

Szerinte fontos, hogy egységes pénzügyi ellenőrzési módszerek, eljárások működjenek az EU-tagállamok bankjaiban. Megerősítette: az EU pénzügyminisztereinek legutóbbi ülésén megállapították, az Unióban egyelőre nincs olyan kritikus állapotban a pénzügyi rendszer, hogy az Egyesült Államokban tapasztalt bankcsődtől lehessen tartani, illetve kisegítő csomagra lenne szükség.

Utalt arra, hogy kedden Luxemburgban ülésezik az ECOFIN, ám annak hivatalos napirendjén még nem szerepel az amerikai pénzintézeti válság hatása, sem a közös uniós pénzügyi felügyelet létrehozása, ám informálisan nyilván szó lesz arról.