Veres: ez a 4F költségvetése

Veres János pénzügyminiszter szerint a jövő évre tervezett államháztartási hiányt “nem szabad elengedni: a parlamenti vita után sem szabad a bejelentett 4,7 százaléktól eltérni”.

Erről a miniszter az MSZP szombati országos választmányi ülésén beszélt. Kóka János gazdasági miniszter ugyanitt kiemelte, hogy nem szabad egy ágazatot támogatni a gazdaságon belül, hanem a régiókra kell bízni a források elosztását.

Veres János a felzárkózás, a foglalkoztatás, a fejlesztés és a fegyelem költségvetésének nevezte a 2006-os büdzsét, melynek három nagy terület lesz az igazi nyertese. Egyrészt a nyugdíjasok, hiszen jövőre elkezdődik az ötéves nyugdíjreform, másrészt az agrárium, hiszen jövőre több mint 400 milliárd forint támogatást használhatnak fel az ágazatban, harmadrészt pedig a felőoktatás, ahol az új törvény alkotmányos vizsgálata ellenére elkezdődnek a beruházások, és összesen majdnem 200 milliárd forintot osztanak szét az intézmények között.

Kóka János beszédében kiemelte, hogy nem szabad abba a hibába esni, hogy a gazdaságban csak egy-egy ágazatot (ipar, mezőgazdaság, turizmus) támogat az állam. Ehelyett a régiókra kell bízni, hogy helyi szinten dőljenek el a célok és prioritások, hiszen minden régióban más és más lehetőségek és elvárások vannak – mondta Kóka János. Ezért a szakminiszter szerint a rendelkezésre álló összegeket inkább oda kell adni a régióknak, hogy ők osszák szét.