Veres: Egy árnyalattal kedvezőbb a költségvetés helyzete

Az előre tervezetthez képest egy árnyalattal kedvezőbb a költségvetés helyzete, az időarányosan vállalt feladatokat elvégeztük, de konzekvensen teljesítenünk kell a továbbiakat is -mondta Vere János pénzügyminiszter, a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány tárgyalta az októberben elfogadott konvergencia program féléves felülvizsgálatáról szóló jelentést.

A kabinet módosította a 2006-ra vonatozó államháztartási adatot: a hiány eszerint a bruttó hazai termék (GDP) 9,2 százaléka, amely lényegesen kisebb, mint az eredetileg prognosztizált 10,1 százalék. Veres János elmondta, hogy az idei év első három hónapjának folyamatai alapján a 2007-re tervezett 6,2 százalék inflációt 7 százalékra módosítja. Magyarázatképpen a pénzügyminiszter elmondta, hogy a megszorító intézkedések egyszeri nagyarányú ármelekedési hatásai láttán “nem dughatjuk a fejünket a homokba”.

Csökkenti viszont a kormány az államháztartási deficit idei arányát, a GDP 6,8 százalékáról 6,6 százalékra.

A konvergencia program felülvizsgálati jelentését a jövő heti kormánnyülésen véglegesítik.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a jövedéki adóban és a járulékbevétlekben az előre tervezettnél lényegesen több pénz áramlik a költségvetésbe, ami arra utal, hogy jelentős tisztulás zajluk a magyar gazdaságban, és nő a legális foglalkoztatás is, elsősorban az építőiparban és az ügynöki munkát végzők körében.