Véres dzsungelharc Kolumbiában

Legalább 80 ember meghalt Kolumbia nyugati részén, ahol baloldali lázadók és jobboldali félkatonai szervezetek csaptak össze egymással a hét közepén- közölte az egyik emberjogi csoport helyi képviselője.

A küzdelem a térségben virágzó kokainüzletéért folyik.

Az egyik kolumbiai újságnak nyilatkozó emberjogi szervezet munkatársa szerint a harcok szerdán kezdődtek az ország fővárosától, Bogotától 300 kilométerre nyugatra fekvő település közelében. A hadsereg megerősíette harcokról szóló hírt, a halottak számát illetően azonban nem bocsátkozott találgatásokba. A kormánycsapatok úton vannak a helyszínre – közölte a fegyveres erők egyik ezredese.

Kolumbiában három csoport áll egymással szemben. A kormánycsapatokon kívül jelentős erővel rendelkeznek a magukat Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőknek (FARC) nevező lázadók. A baloldali gerillák csaknem 40 éve harcolnak egy kommunista állam megalapításáért. A szinte állandósult polgárháborúban eddig legalább százezer ember halt meg a dél-amerikai államban.

A harmadik erőt a szélsőjobboldali milíciák jelentik, akik korábban a hadsereggel együttműködve harcoltak a baloldaliak ellen. A kormányt a mai napig érik olyan a vádak, hogy felhasználja a halálbrigádoknak is nevezett milíciákat a baloldali gerillák ellen.