Veres András: hiszünk a szeretet erejében

Miskolc, 2014. szeptember 13., szombat (MTI) – A szeretet fontosságát hangsúlyozta Veres András szombathelyi megyés püspök a katolikus társadalmi napok, a Kattárs miskolci hivatalos megnyitóján szombaton.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in veritate bizottságának elnöke a zsúfolásig megtelt miskolci minorita templomban úgy fogalmazott: bármennyire idegen is a mai gazdasági és politikai gondolkodástól, de a gyakorlattól is, “mi hiszünk a szeretet mindent átformálni képes erejében, hiszünk a szeretet végső győzelmében”.

A püspök idézte a rendezvény mottóját: “társak vagyunk örömben és gondban, reményben, jóban és rosszban, bizalomban”, hozzátéve, bízik abban, hogy a rendezvény után mindenki bátorsággal, új reménnyel és nagyobb elszántsággal térhet haza.

“Szeretnénk, ha semmiképpen sem nyugodnánk bele se jó-, se balsorsunkba, szeretnénk, ha a kompassió érzése – amelynek eredeti jelentése részvét, együttérzés – felébredne mindnyájunkban” – fogalmazott. Annak ellenére – tette hozzá -, hogy a szó hallatán természetes reakcióként fájdalmas érzelmek emléke ébred fel sokakban, mivel a passió szenvedést jelent. Ugyanakkor a szó egy másik, zenei értelmezésben a szenvedélyességre is utal – mondta.

Ezt a szenvedélyességet szeretnék felébreszteni ezen a rendezvényen, “hogy fáradhatatlanul keressük a segítés és az önsegítés lehetőségeit, nagyon is emberi dolog, hogy részt vegyünk egymás szenvedéseiben, de örömeiben is” – hangoztatta Veres András, megjegyezve: “ugyanakkor ne szűnjünk meg szenvedélyesen keresni és szolgálni egymás javát, legyőzve minden szellemi, vagy fizikai akadályt.”

Szólt arról is, hogy a hívőknek rendkívül nehéz, de egyben vonzó feladatuk, hogy éreztessék a szegénnyel és a gyengével Isten megkülönböztető szeretetét, ahogy azt Jézus egész életében tette.

A keresztényeknek ugyanakkor van egy még nehezebb feladat is: “rá kell bizonyítanunk korunk embereire, főként vezetőinkre, hogy helytelenül gondolkodnak és cselekszenek”. Bár ez a hitetlen embert nem rendíti meg különösebben, de talán a tapasztalat bizonyossága őket is belátásra késztetheti, hogy Jézus evangéliuma igenis lehet egy működőképes gazdasági és társadalmi élet alapja – mondta.

A rendezvény megnyitása előtt Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa mutatott be szentmisét.

– MTI –