Veres: a magyar pénzügyi rendszer továbbra is stabil

A kormány felajánlotta az OTP-nek, hogy bankközi hiteleire garanciát vállal – mondta péntek reggeli sajtótájékoztatóján Veres János pénzügyminiszter, ám ezzel a bank nem kívánt élni. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója közölte: az OTP tőkehelyzete erős, ám a budapesti értéktőzsdén a bank részvényeivel csütörtök délután történtek miatt a magyar, majd hétfőn az angol rendőrségnél ismeretlen tettes ellen tőkebefektetési csalás gyanuja miatt feljelentést tesznek. Kiemelte: bár ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést, ám ha a rendőrség rákérdez, meg tudják nevezni azt a személyt, aki szerintük a rémhírterjesztést elkövette. Az OTP elnök-vezérigazgatója az ellen jogi lépések miatt nem nevezte meg kire gondolt.

Az OTP Bank első embere azzal indokolta az állami garanciavállalás visszautasítását, mert egyrészt 100 milliárd forintos likvidtartalékkal rendelkeznek, másrészt a pénzintézet 14 százalékos tőkemegfelelési mutatója 6 százalék ponttal magasabb a törvényben előírt minimumnál, harmadrészt pedig éves profitvárakozásaikon sem kell változtatni, ami várhatóan 1 milliárd euró lesz az idén.

Csányi Sándor ezért is érthetetlennek nevezte a csütörtök délutáni tőzsdei beavatkozást, ami mögött szerinte tudatos spekuláció állhat.

A kérdésre, hogy miért adta el kedden MOL részvényeit azt válaszolta, hogy speciális oka nem volt, bizalma nem ingott meg a nemzeti olajtársaságban. Ugyan próbált arra figyelni, hogy olyan árfolyamon értékesítse az olajpapírokat, hogy azzal negatív üzenetet ne küldjön a piacnak, ám ez, mint az események mutatták nem sikerült.

Utalt arra, hogy az OTP növelni fogja deviza és forint tartalékait, ezért üzleti aktívitásuk a közeljövőben némileg mérséklődni fog.

A kormány döntése szerint a nyugdíjpénztárak hétfőtől tőkéjüket korlátlanul helyezthetik el állampapírokba, azért, hogy ez irányba mozduljank el a pénzügyi források – mondta el Veres János pénzügyminiszter. Eszerint módosítják a számviteli szabáélyozást is. Megerősítette, hogy hétfőn a dönthet az országgyűlés a betétbiztosítáési alap garanciavállalásának 13 millió forintra történő emeléséről.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a magyar pénzügyi rendszer stabil, ez a megállapítás nem változott az elmúlt egy-két nap tőkepiaci fejleményeinek hatására sem. Ám Magyarország nem függetlenítheti magát a pénzügyi folyamatoktól, ezért az Európai Unióval összhangban reagálnia kell. Az Országos Betétbiztosítási Alappal kapcsolatos törvénymódosítás része még, hogy az 1 millió forint feletti betétek 10 százalékos önrészét is megszüntetik.

A pénzügyminiszter utalt arra, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is vizsgálatot indított az elmúlt napokban történt részvény eladások miatt, hogy a piacbefolyásolás, és manipuláció megvalósult-e.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: azzal segíthetik a kereskedelmi bankokat, hogy a partner limiteket oldják, ezért hétfőtől naponta forint-euró swap tendert írnak ki. Ennek célja, hogy a bankok között folyamatos legyen a deviza likviditás.

A jegybank elnöke elmondta, hogy mindenben egyetért a pénzügyi kormányzat gyorsintézkedéseivel, és megerősítette, hogy az MNB a kialakult üzleti környezetben korlátlanul áll a kereskedelmi bankok segítségére.