Veres: a magyar befektetések biztonságban vannak

A nyugat-európai országok többségével ellentétben a magyar betétbiztosítási rendszerben előre befizetett összegek vannak, ezért a magyar befektetéseket nem fenyegeti veszély – jelentette ki a pénzügyminiszter hétfőn újságírók előtt a nyugat-európai hitelválság kapcsán.

Veres János hangsúlyozta: az Országos Betétbiztosítási Alapban (OBA) jelenleg is 60 milliárd forint áll rendelkezésre a felmerülő problémák kezelésére, éppen ezért a magyar befektetések biztonságban vannak.
A pénzügyminiszter szerint elsősorban növekedés-lassító és forrásszűkítő hatása lesz a hitelválságnak Magyarországon, azonban a kormány képes kezelni a problémát.

Veres János hozzátette: Magyarország álláspontja szerint az országoknak nem külön-külön, hanem az Európai Uniónak egységesen kell fellépnie a válság kezelésére és ezt is kezdeményezi a kormány a pénzügyminiszterek szerdai luxemburgi tanácskozásán.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha egy magyar bank külföldi anyabankja bajba kerül, Veres azt felelte: ebben az esetben az anyabank országának kell cselekednie.