ingatlanpiac

2020.03.03. 18:30

Emelkedtek a lakásárak a megyeszékhelyeken

A fizetések jelentősen emelkedtek az elmúlt években, a nettó bérek a különböző megyékben 46–59 százalékkal lettek magasabbak. Ezzel párhuzamosan pedig a megyeszékhelyeken a lakásárak is jelentősen nőttek.

Forrás: Illusztráció/MW

Áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely saját és hivatalos adatok alapján azt vizsgálta, hogy 2015 és 2020 februárjában hány havi nettó fizetés kell egy átlagos árú, 50 négyzetméteres használt lakás megvásárlásához.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: Budapesten és valamennyi megyeszékhelyen meghaladta a lakásdrágulás a béremelkedés ütemét. Ugyanakkor továbbra is jelentős különbségek láthatóak az országban, ez pedig részben az eltérő kereslettel és fejlődési pályákkal magyarázható.

A 111 hónapos lakás

Az elemzés szerint jelenleg Debrecenben kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért: a megyei nettó átlagfizetés 111-szereséből jön ki, szemben az öt évvel korábbi helyzettel, 2015-ben ugyanis 77 hónapra elegendő fizetés is elég lett volna ehhez.

Debrecen egyike a legjelentősebb lakásdrágulást felmutató nagyvárosoknak, amiben szerepe van annak, hogy Budapest után a második legnagyobb egyetemvárosról van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!